–Chansen att lyckas är stor!

- Chansen att lyckas är stor, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd, om miljöminister Andreas Carlgrens åtgärder för att komma till rätta med inaveln i den svenska vargstammen.

Enligt Lövbom är det viktigt att regeringen även ser över frågan om kompensationsåtgärder för de som tar emot vargar samt att man ser över problemet med vargkoncentrationen till några få län, säger Torbjörn Lövbom, till Jägareförbundets nätupplaga.
Jägareförbundet är positiv till de åtgärder som både förbättrar vargstammens genetiska situation förutsatt att det resulterar i en vargstam med färre vargar. Jägareförbundet tycker det är bra att regeringen agerar snabbt och effektivt när det gäller att lösa det tredje steget i rovdjurspolitiken; vargstammens genetiska situation.
Miljöministern har redan genomfört de två första stegen i rovdjurspolitiken, regional förvaltning och licensjakt. Under senaste året har ett intensivt arbete pågått för att lösa vargstammens genetiska situation och i Naturvårdsverkets uppdrag redovisas vad om ska beaktas vid en flytt av varg till Sverige från ett annat land eller flytt av djurparksvalpar.

AKTUELLT

Sörmländska mufflonflockar utslagna av vargar

Sörmland (JJ) Flocken av vargar och varghybrider slog ut en hel lokal population av mufflonfår norr om Katrineholm i Sörmland. – Samma sak hände i Sjundareviret, säger Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Annonser