–Chansen att lyckas är stor!

- Chansen att lyckas är stor, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd, om miljöminister Andreas Carlgrens åtgärder för att komma till rätta med inaveln i den svenska vargstammen.

Enligt Lövbom är det viktigt att regeringen även ser över frågan om kompensationsåtgärder för de som tar emot vargar samt att man ser över problemet med vargkoncentrationen till några få län, säger Torbjörn Lövbom, till Jägareförbundets nätupplaga.
Jägareförbundet är positiv till de åtgärder som både förbättrar vargstammens genetiska situation förutsatt att det resulterar i en vargstam med färre vargar. Jägareförbundet tycker det är bra att regeringen agerar snabbt och effektivt när det gäller att lösa det tredje steget i rovdjurspolitiken; vargstammens genetiska situation.
Miljöministern har redan genomfört de två första stegen i rovdjurspolitiken, regional förvaltning och licensjakt. Under senaste året har ett intensivt arbete pågått för att lösa vargstammens genetiska situation och i Naturvårdsverkets uppdrag redovisas vad om ska beaktas vid en flytt av varg till Sverige från ett annat land eller flytt av djurparksvalpar.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser