Centerpartiet i Jämtlands län vill införa vargfria områden

JÄMTLAND(JJ). Vargfria områden för renbete och tamdjur, samt en halvering av björnstammen i länet från 900 djur till 450 stycken - detta är vad Centerpartiet i Jämtlands län vill ha.

I går presenterade Per Åsling, C, och Anders Häggkvist, C, de ståndpunkter som partiet i länet har gällande rovdjurspolitiken.

Partiet vill anpassa björnstammen efter det nationella målet. Dessutom vill partiet att det ska kunna bedriva licens- och skyddsjakt vid behov, samt att det ska tas snabba beslut om detta av lokala och regional organ. 
– På varg ska det gå snabbt att besluta om skyddsjakt såvida det inte är en genetiskt värdefull  varg. Det nationella målet som är satt i dag innebär att det finns ett tak på 210 vargar. Detta anser jag ska tolkas som så att det är mer fel om det finns 215 än 150 vargar i landet, säger Anders Häggkvist, partiets talesman för rovdjursfrågor i länet, till Östersunds-Posten.

Riksdagsmannen Per Åsling förklarar att han ska se till att deras rapport kommer till berörda ministrars kännedom. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser