Centern vill skjuta fler vargar!

Centern i Jämtland vill att länet ska vara vargfritt och samtidigt föreslår man att vargjakten ska utökas till att gälla 70-tal vargar.

– Jag vill att Jämtlands län ska vara vargfritt, säger Anders Häggkvist från Vemdalen och Centerns talesperson i rovdjursfrågor i länet till Östersunds-Posten.

Under tisdagen besökte riksdagsmannen Per Åsling (C) och stadssekreteraren vid jordbruksdepartementet Magnus Kindbom (C) Härjedalen för att titta närmare på rovdjursfrågan. De besökte bland annat ett småskaligt jordbruk i Lillhärdal. De båda öppnar upp för att fler vargar ska skjutas.

– Det viktigaste att vi har en levande landsbygd där samer, jordbrukare och turismen kan verka. Varg är inte förenligt med tamboskap och renskötsel, säger Per Åsling.

Magnus Kindbom och Per Åsling vill föra ner besluten om rovdjur på lokal och regional nivå. Så har också skett till viltvårdsdelegationer i länen som har en viss beslutanderätt i jaktfrågan.

Efter att ha konsulterat experter har regeringen kommit fram till att 210 vargar räcker i Sverige om det samtidigt kommer hit mellan fyra och fem vargar med nytt blod. Enligt beräkningar finns det i dag runt 280 vargar i Sverige.

Magnus Kindbom kan därför tänka sig att skjuta upp emot 70 vargar för att komma ner till ”rätt” nivå. Han kan också tänka sig att plantera in vargar som har nytt blod.

– Om det inte vandrar in vargar hit, säger Magnus Kindbom. Under uppmärksammade former tilläts jakt på 27 vargar förra året. Det slutade med att 28 vargar sköts.

Naturskyddsföreningen blev rasande och har anmält svenska staten till EU-kommissionen.

– Jag tror inte att vi blir fällda. Vi hade gjort en rejäl utredning innan vi tillät vargjakt. Vi hade konsulterat olika forskare och fyra olika universitet, säger Magnus Kindbom.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser