Centern vill skjuta fler vargar!

Centern i Jämtland vill att länet ska vara vargfritt och samtidigt föreslår man att vargjakten ska utökas till att gälla 70-tal vargar.

– Jag vill att Jämtlands län ska vara vargfritt, säger Anders Häggkvist från Vemdalen och Centerns talesperson i rovdjursfrågor i länet till Östersunds-Posten.

Under tisdagen besökte riksdagsmannen Per Åsling (C) och stadssekreteraren vid jordbruksdepartementet Magnus Kindbom (C) Härjedalen för att titta närmare på rovdjursfrågan. De besökte bland annat ett småskaligt jordbruk i Lillhärdal. De båda öppnar upp för att fler vargar ska skjutas.

– Det viktigaste att vi har en levande landsbygd där samer, jordbrukare och turismen kan verka. Varg är inte förenligt med tamboskap och renskötsel, säger Per Åsling.

Magnus Kindbom och Per Åsling vill föra ner besluten om rovdjur på lokal och regional nivå. Så har också skett till viltvårdsdelegationer i länen som har en viss beslutanderätt i jaktfrågan.

Efter att ha konsulterat experter har regeringen kommit fram till att 210 vargar räcker i Sverige om det samtidigt kommer hit mellan fyra och fem vargar med nytt blod. Enligt beräkningar finns det i dag runt 280 vargar i Sverige.

Magnus Kindbom kan därför tänka sig att skjuta upp emot 70 vargar för att komma ner till ”rätt” nivå. Han kan också tänka sig att plantera in vargar som har nytt blod.

– Om det inte vandrar in vargar hit, säger Magnus Kindbom. Under uppmärksammade former tilläts jakt på 27 vargar förra året. Det slutade med att 28 vargar sköts.

Naturskyddsföreningen blev rasande och har anmält svenska staten till EU-kommissionen.

– Jag tror inte att vi blir fällda. Vi hade gjort en rejäl utredning innan vi tillät vargjakt. Vi hade konsulterat olika forskare och fyra olika universitet, säger Magnus Kindbom.

AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Annonser