Cent vann Nordiska Älghundsmästerskapet!

För en liten stund sedan stod det klart att jämthundshanen och fjolårets SM-vinnare Sörombäckens Cent blev nordisk mästare för älghundar.

Nordiska Älghundsmästerskapen mellan Sverige, Norge och Finland har arrangerats idag i Västerbotten på marker utanför Lycksele. Arrangerande klubb har varit Västerbottens Älghundkubb tillsammans med Svenska Älghundklubben.

Vid prisutdelningen som just avslutats stod det klart att fjolårets SM-vinnare Sörombäckens Cent, ägare Örjan Friberg, Orsa är Nordiska Mästare. Cent skällde ihop fina 91,5 poäng.

Tvåa blev den finska jämthundstiken Renkirannan Mimi, ägare, Asko Elfving, Kajaani. Mimi tog ett förstapris på 87 poäng.

Trea blev 2008 års SM-vinnare Nylundas Najjo, ägare Olof Grinde, Ytterhogdal. Najjo skällde ihop ett förstapris på 81 poäng.

Sverige vann lagtävlingen. Fem hundar vardera från de nordiska länderna startade.

Läs mer om mästerskapet i kommande nummer av Jaktjournalen. JJ:s Thomas Eriksson är på plats, tillika tävlingsledare.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser