Caxa imponerade på frisök

Stugun (JJ) Erik Söderlund, Letsbo, som Jaktjournalen följt sedan björnjaktspremiären har varit framme igen. I förmiddags visade gråhundstiken Passat Caxa att hon har full koll på läget.

Gråhunden Passat Caxa stod på egen hand bakom Eriks femte björn för den här säsongen.
Erik Söderlund och tre kamrater jagade strax norr om Stugun i Jämtland. De gjorde ett försök i går men trots att de hittade både betesplatser och björnskit fick de aldrig några färska spår. Idag gjorde de därför ett nytt försök i samma terräng.

– Vi delade upp oss och tog var sitt berg. Jag och Simon (Söderlund) gick och bandade och släppte till slut Caxa som for i väg. Vi hade dålig kontakt och gick sakta efter henne och efter ett tag märkte vi att hon snurrade uppe på berg. När vi kom närmare kunde vi höra att hon skällde.

För att komma rätt i vind gensköt Erik och Simon gångståndet.

– Jag misstänkte att det kanske var älg men när gångståndet kom fram till oss skällde hon björn.

Erik lyckades fälla björnen, en hona på uppskattningsvis 80-100 kilo.

– Caxa jobbade ensam med den här björnen. Det var riktigt roligt. Hennes upptag kom ju över en kilometer från oss.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser