Caxa imponerade på frisök

Stugun (JJ) Erik Söderlund, Letsbo, som Jaktjournalen följt sedan björnjaktspremiären har varit framme igen. I förmiddags visade gråhundstiken Passat Caxa att hon har full koll på läget.

Gråhunden Passat Caxa stod på egen hand bakom Eriks femte björn för den här säsongen.
Erik Söderlund och tre kamrater jagade strax norr om Stugun i Jämtland. De gjorde ett försök i går men trots att de hittade både betesplatser och björnskit fick de aldrig några färska spår. Idag gjorde de därför ett nytt försök i samma terräng.

– Vi delade upp oss och tog var sitt berg. Jag och Simon (Söderlund) gick och bandade och släppte till slut Caxa som for i väg. Vi hade dålig kontakt och gick sakta efter henne och efter ett tag märkte vi att hon snurrade uppe på berg. När vi kom närmare kunde vi höra att hon skällde.

För att komma rätt i vind gensköt Erik och Simon gångståndet.

– Jag misstänkte att det kanske var älg men när gångståndet kom fram till oss skällde hon björn.

Erik lyckades fälla björnen, en hona på uppskattningsvis 80-100 kilo.

– Caxa jobbade ensam med den här björnen. Det var riktigt roligt. Hennes upptag kom ju över en kilometer från oss.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser