Bybor söker skyddsjakt på 10-talet vargar!

Idag har bybor i de fem byarna: Sörsjön, Nornäs, Tyrinäs, Lövnäs och Horrmund lämnat in en skyddsjaktsansökan på samtliga vargar i det så kallade Fulufjällsreviret.

– Det kommer att hända något riktigt tråkigt här uppe om vi inte får skyddsjakt omgående. Dagligen visats vargarna inne i byarna, berättar Håkan Johansson, Nornäs, som förlorade sin ryska stövare efter ett vargangrepp i förra veckan.

Redan i juni 2009 sökte de boende i Sörsjön skyddsjakt på varg. En ansökan som avslogs. Men situationen har blivit ohållbar efter att vargarna blivit allt mer närgångna med besök i byarna i stort sett varje dag.

De fast boende i fem byar – Sörsjön, Nornäs, Tyrinäs, Lövnäs och Horrmund i västra Dalarna – har bifogat ansökan en namnlista.

Hela 93,6 procent av de boende vill att hela vargflocken på 8-10 vargar ska skjutas bort. 234 personer vill ha skyddsjakt, medan 15 inte har skrivit på listan.

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser