Skyddsjakt på varg överklagas

Åmot(JJ) I Åmot är det en lättnad bland många bybor efter att beskedet kom att länsstyrelsen beviljar skyddsjakt på två vargar. Men i går fick Naturvårdsverket också fått in två överklaganden av skyddsjaktsbeslutet.

Christoffer Carstens och Madelene Håkansson bor i Åmot sedan några år tillbaka, de har två barn.
För att skydda fåren har de satt upp elektriskt viltstängsel.
Båda två tycker att det måste sättas in åtgärder om vargarna blir för oskygga och de framhåller de vikten av att lyssna på folk som bor i området. Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Men flera undrar också om jakten blir av, eftersom det inte finns någon spårsnö.
Men enligt Sara Sundin, vilthandläggare vid Länsstyrelsen Gävleborg, så blir det skyddsjakt även om det inte blir någon mer snö.
– Annars får man helt enkelt gå på synobservationer. Det sägs även i beslutet att jakten ska tas upp i närheten av tättbebyggt område, för att säkra att man får de närgångna vargarna, säger Sara Sundin till Sveriges Radio P4 Gävleborg.

AKTUELLT

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser