Skyddsjakt på varg överklagas

Åmot(JJ) I Åmot är det en lättnad bland många bybor efter att beskedet kom att länsstyrelsen beviljar skyddsjakt på två vargar. Men i går fick Naturvårdsverket också fått in två överklaganden av skyddsjaktsbeslutet.

Christoffer Carstens och Madelene Håkansson bor i Åmot sedan några år tillbaka, de har två barn.
För att skydda fåren har de satt upp elektriskt viltstängsel.
Båda två tycker att det måste sättas in åtgärder om vargarna blir för oskygga och de framhåller de vikten av att lyssna på folk som bor i området. Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Men flera undrar också om jakten blir av, eftersom det inte finns någon spårsnö.
Men enligt Sara Sundin, vilthandläggare vid Länsstyrelsen Gävleborg, så blir det skyddsjakt även om det inte blir någon mer snö.
– Annars får man helt enkelt gå på synobservationer. Det sägs även i beslutet att jakten ska tas upp i närheten av tättbebyggt område, för att säkra att man får de närgångna vargarna, säger Sara Sundin till Sveriges Radio P4 Gävleborg.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Annonser