Buster Nordisk drevermästare

Säffle (JJ) I stenhård konkurrens lyckades svenske dreverhanen Buster, med ägarna Anders och Petra Carlsson, Sollebrunn, vinna det Nordiska Mästerskapet före årsskiftet.
Nordisk Mästare 2014, dreverhanen Buster från Sollebrunn, kan tillsammans med husse, Anders Carlsson, stolt posera med den åtråvärda NM-titeln. Foto: Petra Carlsson.

Nordisk Mästare 2014, dreverhanen Buster från Sollebrunn, kan tillsammans med husse, Anders Carlsson, stolt posera med den åtråvärda NM-titeln. Foto: Petra Carlsson.

Svenska Dreverklubben kunde jubla åt både en individuell seger genom Buster och lagsegern vid det prestigefyllda Nordiska Mästerskapet 2014, med fyra hundar från vardera Sverige, Norge och Finland.

Mästerskapet arrangerades av Värmlands Dreverklubb med provmarker runt Säffle.

Redan tidigt på förmiddagen skaffade sig 4-årige Buster slagläge genom att driva ihop ett förstapris på hare.

– Det kändes bra, sedan följde han upp med en rådjursetta. Vi saknade dock en återgång och fick därför släppa igen. Han drev då en rådjursetta till och nu med återgång, den tredje ettan räknas dock inte in i resultatet, berättar Anders Carlsson.

Resultaten var överlag mycket bra vid mästerskapet och det gör Busters prestation än starkare.

– Han vinner på att han är allround, man får många extrapoäng med nya reglerna. Det krävs oftast att man har pris på två djurslag för att vinna, berättar Anders, som också kan glädja sig över att Buster är efter hans egen hane Hjortebackens Orlanda.

Busters styrkor är förutom hans allroundegenskap är skallet, jaktlusten och drevsäkerheten. Förutom det Nordiska Mästerskapet har Buster även vunnit Västgötakampen, Västsvenska Dreverklubbens KM, samt en femteplats vid Drever-SM.

– Helt klart har det gått över förväntan på fyra tävlingar har han tagit tre segrar. Det är ljuv musik när han driver och det gillar domarna, säger Anders Carlsson.

Sverige tog även lagsegern med 252.00 poäng, Norge 245.45 p och Finland 165.20.

Resultat NM 2014
1. Buster (Sve), ägare Anders och Petra Carlsson 1 hare + 1 rådjur, 72 poäng.
2. Doverdalens Stoja (Nor), Kjetil Moland 1+3+3 rådjur, 2 hare 69,2 poäng.
3. Dagdriverens Balder (Sve), Axel Eriksson 1+1+3 rådjur 66 poäng.
4. River Race Scilla (Sve), Denny Andersson 1+1+3 rådjur 63 poäng.
5. Skånstorpgårdens Frida (Nor), JK Solbrekke & OJ Henriksen 1+1 rådjur 62 poäng.
6. Bakkeskogen’s Luna (Nor),  Jörn-Inge Thomassen 1 räv + 1 rådjur 59 poäng.
7. Lyngdölens Nille (Nor), Petter Fredriksen 1+3 rådjur, 3 räv + 3 hare 55,25 poäng.
8. Ylin Raita (Fin), Pentti Ylinen 1+1 rådjur 51 poäng.
9. Kapten-Krut (Sve), Göthe Jensen 1+2 rådjur 51 poäng.
10. Arosuon Atza (Fin), Jouko Korhonen 2 rådjur 42,2 poäng.
11. Karioonhiiren Kajo (Fin), Aulis Laurila 1 rådjur 42 poäng.
12. Nelli (Fin), Veijo Koponen, 0:a 30 poäng.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser