Buster Nordisk drevermästare

Säffle (JJ) I stenhård konkurrens lyckades svenske dreverhanen Buster, med ägarna Anders och Petra Carlsson, Sollebrunn, vinna det Nordiska Mästerskapet före årsskiftet.
Nordisk Mästare 2014, dreverhanen Buster från Sollebrunn, kan tillsammans med husse, Anders Carlsson, stolt posera med den åtråvärda NM-titeln. Foto: Petra Carlsson.

Nordisk Mästare 2014, dreverhanen Buster från Sollebrunn, kan tillsammans med husse, Anders Carlsson, stolt posera med den åtråvärda NM-titeln. Foto: Petra Carlsson.

Svenska Dreverklubben kunde jubla åt både en individuell seger genom Buster och lagsegern vid det prestigefyllda Nordiska Mästerskapet 2014, med fyra hundar från vardera Sverige, Norge och Finland.

Mästerskapet arrangerades av Värmlands Dreverklubb med provmarker runt Säffle.

Redan tidigt på förmiddagen skaffade sig 4-årige Buster slagläge genom att driva ihop ett förstapris på hare.

– Det kändes bra, sedan följde han upp med en rådjursetta. Vi saknade dock en återgång och fick därför släppa igen. Han drev då en rådjursetta till och nu med återgång, den tredje ettan räknas dock inte in i resultatet, berättar Anders Carlsson.

Resultaten var överlag mycket bra vid mästerskapet och det gör Busters prestation än starkare.

– Han vinner på att han är allround, man får många extrapoäng med nya reglerna. Det krävs oftast att man har pris på två djurslag för att vinna, berättar Anders, som också kan glädja sig över att Buster är efter hans egen hane Hjortebackens Orlanda.

Busters styrkor är förutom hans allroundegenskap är skallet, jaktlusten och drevsäkerheten. Förutom det Nordiska Mästerskapet har Buster även vunnit Västgötakampen, Västsvenska Dreverklubbens KM, samt en femteplats vid Drever-SM.

– Helt klart har det gått över förväntan på fyra tävlingar har han tagit tre segrar. Det är ljuv musik när han driver och det gillar domarna, säger Anders Carlsson.

Sverige tog även lagsegern med 252.00 poäng, Norge 245.45 p och Finland 165.20.

Resultat NM 2014
1. Buster (Sve), ägare Anders och Petra Carlsson 1 hare + 1 rådjur, 72 poäng.
2. Doverdalens Stoja (Nor), Kjetil Moland 1+3+3 rådjur, 2 hare 69,2 poäng.
3. Dagdriverens Balder (Sve), Axel Eriksson 1+1+3 rådjur 66 poäng.
4. River Race Scilla (Sve), Denny Andersson 1+1+3 rådjur 63 poäng.
5. Skånstorpgårdens Frida (Nor), JK Solbrekke & OJ Henriksen 1+1 rådjur 62 poäng.
6. Bakkeskogen’s Luna (Nor),  Jörn-Inge Thomassen 1 räv + 1 rådjur 59 poäng.
7. Lyngdölens Nille (Nor), Petter Fredriksen 1+3 rådjur, 3 räv + 3 hare 55,25 poäng.
8. Ylin Raita (Fin), Pentti Ylinen 1+1 rådjur 51 poäng.
9. Kapten-Krut (Sve), Göthe Jensen 1+2 rådjur 51 poäng.
10. Arosuon Atza (Fin), Jouko Korhonen 2 rådjur 42,2 poäng.
11. Karioonhiiren Kajo (Fin), Aulis Laurila 1 rådjur 42 poäng.
12. Nelli (Fin), Veijo Koponen, 0:a 30 poäng.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser