Burman skiljer på vilda vargar och vargar i djurparker

STOCKHOLM(JJ) Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket, är inte pigg på att koppla händelsen i Kolmården till den pågående vargdebatten. – Vargar väcker starka känslor. Det blir lätt så att människor ser det som att den inträffade händelsen rör vargar generellt. Det är helt olika förutsättningar för vargar i det vilda och vargar i djurparker. Vargfrågan innehåller många olika delar, säger Burman till Aftonbladet.

I artikeln hänvisar Aftonbladet till den artikel som tidningen Svensk Jakt lade ut på nätet under gårdagen. Där uttalar sig Gunnar Glöersen, ansvarig för rovdjursfrågor på Jägareförbundet.

Han konstaterar att oskygga vargare är farliga även i vilt tillstånd.
– Det jag menar är att den här händelsen är unik, det gäller tama djur där skötaren har blivit en del i flocken. Men däremot går det att göra kopplingen till vargfrågan, en utlösande faktor i händelsen är just att vargen tappat respekten för människan, säger Glöersen till Aftonbladet.

Glöersen varnar för att vi får oskygga vargar även i det vilda när de inte jagas. 
Han framhåller också att allt fler rapporter kommer om vargar som inte blir rädda trots att människor försöker skrämma bort dem. 
Det här rapporterar Aftonbladet/aftonbladet.se.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser