Bryr sig inte om minskad tilldelning

Kiruna (JJ) Talma sameby rapporterar inte in de älgar de skjuter. Därför får de kraftigt minskad tilldelning inför årets jakt. Samebyn bryr sig dock inte utan kommer fortsätta jaga som vanligt.

Att tilldelning minskar kraftigt hindrar inte Talma Sameby att fortsätta jaga älg som vanligt.

Det är som en följd av att samebyn inte får ta del av fällavgifter på skjutna älgar Talmas sameby utanför Kiruna inte rapporterar in älgar som fälls under licensjakten.

Detta har medfört att länsstyrelsen kraftigt minskat samebyns tilldelning från totalt 80 till 20 älgar (10 vuxna+10 kalvar) inför höstens jakt.

Att minskningen skulle innebära några reella förändringar för jakten är dock inte troligt. Lars-Jon Allas, renskötare i samebyn säger till Sameradion att de planerar att jaga som vanligt.

– De får väl ställa Talma till svars för det och då får vi väl göra så att det blir en rättslig prövning av det inför domstol. Då får vi se om de kan kränka våra rättigheter på de sätt som man gör i det här fallet. På det sättet har vi fått igång en storviltsrättsprocess för samernas del, säger han till Sameradion.

0 kommentarer

AKTUELLT

Björnjaktsprofilerna 2017 – Först ut Roger Bäck

Kungsbacka (JJ) Nu på måndag, den 21 augusti, startar årets licensjakt på björn. Inom de sex nordligaste länen är 216 björnar tilldelade. Intresset är också på topp bland jägarna och allt fler duktiga hundekipage har specialiserat sig.

Forskare ska DNA-analysera vita älgar

Värmland (JJ) Filmen på den vita älgen i Värmland har blivit en internetsuccé, men även forskare har fattat tycke för älgen. Nu ska en grupp från Sveriges Lantbruksuniversitet undersöka vad det är som gör att vissa älgar blir vita.

Hetsig debatt om avlivad attackbjörn

Italien (JJ) Det har uppstått hetsig debatt om avlivningen av en björnhona i Italien. Hon dödade en hundägare och nu protesterar värnarorganisationer mot att björnhonan sköts i lördags.

Fauve vann Basset-SM spår

Lunnahöja (JJ) I helgen avgjordes Basset-SM spår i Lunnahöja, Hässleholms kommun. Arrangör var Sydsvenska Bassetklubben. Segrande ur striden gick Bernt Söderman, Ås med sin Fauve de Bretagne Nimrods Valborg.

Winchester SX4

Funktion, handhavande och ergonomi har förbättrats och gör nya Winchester SX4 till en maskin på lerduvebanor och under jakt. Vapnet är efterföljaren till den framgångsrika halvautomaten Super X3 Black Shadow.

Ovisshetens tid är förbi!

De flesta jakthundar förses i dag med gps-pejlar. Många passkyttar står också med handenheter för att hänga med. Detta är inte bra för den spekulativa delen av jakten

Annonser