Bryr sig inte om minskad tilldelning

Kiruna (JJ) Talma sameby rapporterar inte in de älgar de skjuter. Därför får de kraftigt minskad tilldelning inför årets jakt. Samebyn bryr sig dock inte utan kommer fortsätta jaga som vanligt.

Att tilldelning minskar kraftigt hindrar inte Talma Sameby att fortsätta jaga älg som vanligt.

Det är som en följd av att samebyn inte får ta del av fällavgifter på skjutna älgar Talmas sameby utanför Kiruna inte rapporterar in älgar som fälls under licensjakten.

Detta har medfört att länsstyrelsen kraftigt minskat samebyns tilldelning från totalt 80 till 20 älgar (10 vuxna+10 kalvar) inför höstens jakt.

Att minskningen skulle innebära några reella förändringar för jakten är dock inte troligt. Lars-Jon Allas, renskötare i samebyn säger till Sameradion att de planerar att jaga som vanligt.

– De får väl ställa Talma till svars för det och då får vi väl göra så att det blir en rättslig prövning av det inför domstol. Då får vi se om de kan kränka våra rättigheter på de sätt som man gör i det här fallet. På det sättet har vi fått igång en storviltsrättsprocess för samernas del, säger han till Sameradion.

AKTUELLT

Stövarjägare samlar in pengar mot barncancer

Växjö (JJ) Stövarjägare samlar in pengar för kampen mot barncancer. – Det har blivit en stor succé och vi kör den 3 februari i år. Vi siktar på att samla in kanske 100 000 kronor, säger en av initiativtagarna, Bengt Lindell i Jaktjournalens webbradio.

Uppdaterad: Jakt på en varg till i Dalarna

Dalarna (JJ) Skabbvargen som fälldes i Flatenreviret räknas inte in i licensen. Därför blir det jakt på en varg till. Men ambitionen har inte varit att tömma reviret, säger Jonas Bergman på länsstyrelsen i Jaktjournalens webbradio.

Annonser