Brunstuppehåll slopas under älgjakten

Norrbotten(JJ) Brunstuppehållet slopas under älgjakten. Det är viltförvaltningsdelegationen som tagit beslutet att jaktuppehållet i övergången mellan september och oktober tas bort.

– Motiveringen är att det har funnits olika intressen kring att slopa jaktuppehållet från flera parter, bland annat för att rennäringen kommer ner i höst och för att ha lämpligare jakttider, säger Roland Saitzkoff, på länsstyrelsen, till Norrländska Socialdemokraten. 

På Sveaskog tycker man att beslutet är bra. Men Mikael Samuelsson, ordförande för Jägarförbundet i Norrbotten, säger till Norrländska Socialdemokraten att beslutet troligen inte gör att det fälls fler älgar. Dessutom menar han att småviltsjägare får svårare att bedriva jakt.
En utvärdering av det slopade brunstuppehållet görs efter årets älgjakt.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Annonser