Bröderna Falk och Back Albert fällde björn i Älvdalen

Älvdalen (JJ) De björnjagande bröderna Falk från Våmhus har fått en fin start på årets björnjakt. Tidigare på morgonen fällde kompisen Back Albert Johansson en björnhona i Älvdalen, Dalarna.

Bröderna Falk från Våmhus i Dalarna sköt i fjol sex björnar med sina smålandsstövare och plotthund. Nu på morgonen fick de en smakstart sedan de blivit inringda efter en björnobs i Älvdalen i går kväll.

– Vi åkte upp tidigt i morse och började banda med hundarna, efter ett tag blev de allt hetare och då släppte vi plotthunden Tiger och smålandsstövaren Aho. Sedan blev det jakt tämligen omgående och efter en förhållandevis kort jakt på 15-20 minuter gick björnen i pass hos Back Albert Johansson, som fällde björnen berättar Lars-Gunnar Falk.

Den fällda björnen var en hona på cirka 60 kg. Vädret är utmärkt men nu på förmiddagen stiger värmen. Jägarna ska nu ta rätt på björnen och invänta besiktningsman, just nu är det osäkert om de hinner jaga mer idag.

Fotnot: I Jaktjournalen nr 9/2014 kan du läsa ett stort björnjaktsreportage med bröderna Falk och deras duktiga hundar.

En björnobs i går kväll var starten på dagens lyckade björnjakt i Rotendalen, Älvdalen. Fr v Mikael Falk, med plotten Tiger, i mitten skytten Back Albert Johansson (som även sköt björn ifjol) och Magnus Falk med smålandsstövaren Aho.

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser