Brister i älgförvaltningen

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket har genomfört en utvärdering av nya älgförvaltningen som infördes 2012. Arbetet är utfört på uppdrag av regeringen och visar på en del brister.

Naturvårdsverkets utredning om nya älgjaktsystemet visar på en del brister. (Foto: Roger C Åström)

Utvärderingen har undersökt hur älgförvaltningen fungerar och identifierat områden som behöver förbättras utifrån de målsättningar som finns för förvaltningen. Förutom att älgförvaltningen ska vara lokalt förankrad, adaptiv och ekosystembaserad så är älgstammens kvalitet och balans med foderresurserna viktig. Förvaltningen ska ta hänsyn till viktiga allmänna intressen som till exempel trafikolyckor med älg inblandade och skador på jord- och skogsbruk. Utvärderingen visar att älgförvaltningen i stort fungerar på ett bra sätt.

– Sammanfattningsvis är det mycket som är bra i älgförvaltningen. I uppdraget fokuserar Naturvårdsverket på det som behöver förbättras och vi har identifierat tre viktiga områden: utbildning, finansiering och IT-system, berättar Christer Pettersson, vilthandläggare på Naturvårdsverket.

I uppdraget ingår att föreslå åtgärder för förbättringar utifrån de uppsatta målen för älgförvaltningen: Utbildningsinsatser är av avgörande betydelse för att samverkan och förankring inom älgförvaltningen ska fungera och bör därför utökas. Tillgång till bra kunskapsunderlag är en viktig del för en adaptiv förvaltning och därför bör frågan om ett samlat IT-system utredas. Kostnaderna för älgförvaltningen har synliggjorts och ökat och det gör att finansieringen behöver ses över.

– Det är också viktigt att vi får en långsiktig och stabil finansiering, gärna med öronmärkta medel för att en adaptiv älgförvaltning ska fungera bra, avslutar Christer Pettersson.

Uppdragets genomförande:

Utvärderingen är baserad på en enkät som har skickats till 148 slumpmässigt utvalda representanter från 74 av landets 140 älgförvaltningsområden. Djupintervjuer med 37 representanter för centrala och regionala myndigheter, skogsindustri, markägar- och jägarorganisationer samt universitet och privatpersoner med bred erfarenhet av älgförvaltningen. Resultaten har legat till grund för en analys och förlag till åtgärder. Detta arbete har skett i samarbetet med länsstyrelsen. Frågan har också tagits upp i särskilt möte med nationella Klövviltsrådet.

AKTUELLT

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Annonser