Bristande rutiner går ut över trafikskadat vilt

Katrineholm (JJ) Leif Fredriksson, trafikeftersöksjägare i Sörmland är djup bekymrad över Polismyndighetens hantering av viltolyckor. Nu senast dröjde det sju timmar från viltolyckan till dess han fick ett meddelande om den och 15 timmar till dess han kunde utföra eftersöket. – Det får inte gå till så här. Nån måste ta säga ifrån, för det är garanterat inte bara jag som upplevt den här bristen på bra organisation.

Leif Fredriksson, eftersöksjägare är upprörd över hur Polismyndigheten hanterar trafikeftersöken. Foto: Mattias Stedt

Det var i går eftermiddag klockan 16 som en bilist körde på ett rådjur på väg 52 mellan Katrineholm och Bettna. Olyckan rapporterades in direkt och platsen markerades ut. Rådjuret låg först i diket men gick efter ett tag upp i skogen och la sig i lega 20 meter in.

– Sent i går kväll vid 23-tiden får jag ett SMS från Polisen om att rådjuret har körts på men inget platsbesök krävs. Eftersom jag ändå sitter i bilen på just den här vägen tänkte jag ändå kolla upp olycksplatsen, säger Leif Fredriksson.

Polisens rapport om olycksplats stämmer dock inte och först nu på morgonen får Leif Fredriksson tag på föraren till bilen.

– Jag får nu en helt annan plats beskriven för mig. Föraren som pendlar på vägsträckan dagligen berättar också att hon innan inte riktigt fick intryck av att polisen på telefonen förstod vilken plats hon menade, när hon gjorde anmälan.

Olycksplatsen var utmärkt med viltremsa och en trasig  backspegel vittnade om krocken med rådjuret. Foto: Privat.

Foto: Privat.

Under närmare fyra timmar har Leif Fredriksson under förmiddagen letat efter rådjuret och spårar flera kilometer. Han har dessutom gått över området med två löshundar utan att hitta djuret. Det har också regnat i området stora delar av natten.

– Rådjuret var ju dåligt precis efter olyckan i går och hade jag bara fått informationen i tid hade utgången kanske varit annorlunda.

Leif Fredriksson är otroligt frustrerad över att det kan ta så pass lång tid från det att en olycka rapporteras till dess att han som eftersöksjägare får uppdraget.

– Det här är under all kritik. Till saken hör ju också att viltolyckan rapporterades som något som ej krävde platsbesök. Rådjuret var ju uppenbarligen i livet när platsen markerades ut.

Enligt Leif Fredriksson pågår just nu en organisatorisk förändring på polismyndigheten med nya storregioner. Han frågar sig om detta kan ha med saken att göra.

– Det var Östergötland som tog emot viltolycksanmälan. Sedan mejlades detta vidare till Sörmland innan jag fick SMS:et sent i går kväll. Jag hade gärna velat veta när detta mejl skickades, säger han.

Lars-Erik Nilsson från Polismyndigheten är verksamhetsledare i Nationella Viltolycksrådet och den som har bäst överblick över organisationen. Dessvärre har inte Jaktjournalen lyckats nå honom. Anna-Carin Gustafsson-Åström, ordförande i Nationella Viltolycksrådet kan dock ge en bild av en organisation med förbättringsbehov.

– Vi håller faktiskt på just nu att ta fram nya rutiner. Vi ska ha ett möte nästa vecka för att diskutera dessa frågor. Jag vet att vi har problem i delar av landet. Det rör sig bland annat om ärenden och uppgifter ska prioriteras mellan de olika delarna inom organisationen, säger hon.

Leif Fredriksson tycker att något måste göras omgående.

– Att jag som eftersöksjägare får uppdragen långt efter olyckstillfällen är en sak, men många gånger kommer de som krockat med ett djur inte ens fram när de ska anmäla. Till slut tröttnar folk på att sitta i telefonkö och struntar i det, säger han.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Annonser