Bristande rutiner går ut över trafikskadat vilt

Katrineholm (JJ) Leif Fredriksson, trafikeftersöksjägare i Sörmland är djup bekymrad över Polismyndighetens hantering av viltolyckor. Nu senast dröjde det sju timmar från viltolyckan till dess han fick ett meddelande om den och 15 timmar till dess han kunde utföra eftersöket. – Det får inte gå till så här. Nån måste ta säga ifrån, för det är garanterat inte bara jag som upplevt den här bristen på bra organisation.

Leif Fredriksson, eftersöksjägare är upprörd över hur Polismyndigheten hanterar trafikeftersöken. Foto: Mattias Stedt

Det var i går eftermiddag klockan 16 som en bilist körde på ett rådjur på väg 52 mellan Katrineholm och Bettna. Olyckan rapporterades in direkt och platsen markerades ut. Rådjuret låg först i diket men gick efter ett tag upp i skogen och la sig i lega 20 meter in.

– Sent i går kväll vid 23-tiden får jag ett SMS från Polisen om att rådjuret har körts på men inget platsbesök krävs. Eftersom jag ändå sitter i bilen på just den här vägen tänkte jag ändå kolla upp olycksplatsen, säger Leif Fredriksson.

Polisens rapport om olycksplats stämmer dock inte och först nu på morgonen får Leif Fredriksson tag på föraren till bilen.

– Jag får nu en helt annan plats beskriven för mig. Föraren som pendlar på vägsträckan dagligen berättar också att hon innan inte riktigt fick intryck av att polisen på telefonen förstod vilken plats hon menade, när hon gjorde anmälan.

Olycksplatsen var utmärkt med viltremsa och en trasig  backspegel vittnade om krocken med rådjuret. Foto: Privat.

Foto: Privat.

Under närmare fyra timmar har Leif Fredriksson under förmiddagen letat efter rådjuret och spårar flera kilometer. Han har dessutom gått över området med två löshundar utan att hitta djuret. Det har också regnat i området stora delar av natten.

– Rådjuret var ju dåligt precis efter olyckan i går och hade jag bara fått informationen i tid hade utgången kanske varit annorlunda.

Leif Fredriksson är otroligt frustrerad över att det kan ta så pass lång tid från det att en olycka rapporteras till dess att han som eftersöksjägare får uppdraget.

– Det här är under all kritik. Till saken hör ju också att viltolyckan rapporterades som något som ej krävde platsbesök. Rådjuret var ju uppenbarligen i livet när platsen markerades ut.

Enligt Leif Fredriksson pågår just nu en organisatorisk förändring på polismyndigheten med nya storregioner. Han frågar sig om detta kan ha med saken att göra.

– Det var Östergötland som tog emot viltolycksanmälan. Sedan mejlades detta vidare till Sörmland innan jag fick SMS:et sent i går kväll. Jag hade gärna velat veta när detta mejl skickades, säger han.

Lars-Erik Nilsson från Polismyndigheten är verksamhetsledare i Nationella Viltolycksrådet och den som har bäst överblick över organisationen. Dessvärre har inte Jaktjournalen lyckats nå honom. Anna-Carin Gustafsson-Åström, ordförande i Nationella Viltolycksrådet kan dock ge en bild av en organisation med förbättringsbehov.

– Vi håller faktiskt på just nu att ta fram nya rutiner. Vi ska ha ett möte nästa vecka för att diskutera dessa frågor. Jag vet att vi har problem i delar av landet. Det rör sig bland annat om ärenden och uppgifter ska prioriteras mellan de olika delarna inom organisationen, säger hon.

Leif Fredriksson tycker att något måste göras omgående.

– Att jag som eftersöksjägare får uppdragen långt efter olyckstillfällen är en sak, men många gånger kommer de som krockat med ett djur inte ens fram när de ska anmäla. Till slut tröttnar folk på att sitta i telefonkö och struntar i det, säger han.

Annons
0 kommentarer

AKTUELLT

Nu har vi viltköttskonsumenter ett eget namn!

Debatt (JJ) Han som satt framför mig och åt en tunn squashsoppa var vegetarian. När jag med en brödbit skrapade upp det sista av vildsvinsgrytan från min tallrik avslutade han vår diskussion med orden: ”Jag äter inte kött, men om jag HADE ätit kött, ja då hade det varit viltkött. Kan man förresten få köpa en bit? Till morsan.”, skriver jägaren Torkel Norling.

Få rovdjursstängsel klarar kraven

Värmland (JJ) Länsstyrelsen i Värmlands län har gjort en uppföljning på alla installationer av rovdjursavvisande stängsel i länet. Utredaren slår fast att få uppsatta stängsel klarar de krav som ställs.

Stora konflikter inom viltvårdsområde

Gävleborg (JJ) Rättsenheten på Länsstyrelsen i Gävleborgs län har flera öppna ärenden om ett viltvårdsområde i länets östra del. Flera överklaganden av beslut är inlämnade och nyligen mottogs också en lång lista med klagomål på hur viltvårdsområdet hanterar jakten och medlemmarna.

Ny outdoormässa gjorde succé

Askersund (JJ) Förra helgen var det premiär för friluftsmässan Askersund Outdoor Festival och med 9 000 besökare räknar arrangörerna nykomlingen på mässkartan som en succé.

Dömd för att ha lockat in vilt

Hässleholm (JJ) En dansk man som bedrivit åteljakt på en knappt fem hektar stor mark döms nu av Hässleholms tingsrätt för att ha lockat vilt från annans mark.

Annonser