Bra resultat vid Jämthundklubbens båda mästerskap

Gällivare (JJ) I helgen arrangerade Svenska Jämthundklubben både ungdomsmästerskapet och klubbmästerskapet på marker utanför Gällivare i Norrbotten. Bra resultat noterades i båda klasserna.

Svenska Jämthundsklubbens klubbmästerskap ökar i popularitet för varje år. Inför årets mästerskap ökade anmälningarna med 30 procent.

Lyckliga pristagare vid jämthundklubbens ungdomsmästerskap. Fr v tvåan Axel Niilima, Arbrå, segraren Johan Persson, Säter och tredplacerade Evelina Eriksson, Kårböle.

I ungdomsklassen startade 10 hundar och efter en spännande provdag kunde Renkirannan Zorro, med ägaren Johan Persson, Säter koras som segrare efter en stark etta på 86,5 poäng.

Tvåa blev Krutabackens Barras, Axel Niilima, Arbrå med ett förstapris på 80 poäng. Bronsplaketten togs av Evelina Eriksson och hennes Trollbergets Enya, som till vardags jagar i skogarna utanför Kårböle. Deras resultat blev ett förstapris på 79,5 poäng.

Totalt togs sex ettor och två tredejpris i ungdomsklassen.

I det stora klubbmästerskapet försvarade Tjurskallens Karo, med Magnus Forsberg, Strömsund, fjolårets seger med ännu en seger efter en stark etta på fina 90 poäng.

Andraplatsen kneps av norska ekipaget Elgstöas Grey, Martin Kjeldstad på 87,5 poäng och på tredjeplats kom Pääskysen Buck, ägare Ulf Isaksson, 85,5 poäng.

Tretton hundar startade och åtta gick till förstapris, tre bröt provet och två nollor noterades.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser