Bra med älg på SM-markerna

Sysslebäck (JJ) Bergslagens Älghundklubb arrangerar SM för älghundar i höst på Långberget i Nordvästra Värmland. I helgen höll de själva din SM-uttagning på SM-markerna.

Åtta älghundar kom till start när Bergslagens Älghundklubb höll sin årlig SM-uttagning. Man passade på att testa provområdena där man själva ska arrangera årets SM den 25 september.

– Det var helt otroligt gott om älg, det är länge sedan jag sett något liknande, berättade Henrik Aronsson, domare och ledamot i SM-kommittén.

Av de åtta hundarna gick tre till första pris, en till ett andra pris och fyra hundar fick noll i pris.

– Av hundarna som gick nollor var det säkert 10 olika upptag på älg. Jag pratade med en vägvisare som jagar i området och de hade varit tvungna att fylla på med saltstenar, den första var redan uppäten och på ett ställe vi gick var det riktiga stigar som älgarna gjort. Det var riktigt roligt att se, förklarar Aronsson.

Årets SM kommer att förläggas till Långbergets Skidanläggning, nordväst om Sysslebäck. Och provområdena ligger i omgivningen.

Segraren i Bergslagens SM-uttagning blev jämthunden SE J(LÖ)CH Sörfinnskogens Bumbi, ägare Bernt Runnelid, Bograngen. Bumbi kvalificerade sig till SM-uttagningen med en etta på 87,5 poäng och tog nu en etta på 81 poäng, vilket gjorde att han hade bästa totalpoäng.

JJ återkommer med startlistan när alla klubbar har hållit sina SM-uttagningar.

 

 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser