Bra björnjakter i Leksands och Rättviksskogarna

Leksand (JJ) På två dagar har man nu skjutit två björnar genom samarbeten över gränserna i Leksand Norra och Rättvik södra.
Jocke Lindberg, t v, var med framme på ståndet när Dennis Åkesson Fisk kunde skjuta björnen för sin  jämte Stripe på förmiddagen.

I går kväll gjordes en synobs på en björn som gick in i Knytberget som ligger inom Leksand Norra. Tidigt i morse var Dennis Åkesson Fisk, Leksand, på plats med sin 2,5 åriga jämthundshane Bleinkenlias Stripe.

Stripe skällde björn även i onsdags, men hade då inte modet att fullfölja. Sedan fick han dock gå fram till en fälld björn och i dag var han sig själv igen.

– Det tog inte speciellt lång tid innan han fick tag på björnen, från början var jag inte helt säker vad han skällde på, han skäller ju även älg, berättar Dennis.

Efter en timmes ståndskall kom Dennis in men kom inte åt att skjuta, sedan gick björn och hund runt runt i ett tätt område i 1,5 timmar.

– Jocke Lindberg anslöt sig också och då kunde vi gå på lite hårdare. Men då hade björnen gått in på Risa/Lima Vvo, men tack vare ett bra samarbete med grannarna kunde vi fortsätta jakten.

– Till slut efter nära tre timmars hundarbete lyckades jag skjuta björnen. Det var riktigt, riktigt bra och jag är hur imponerad som helst på hunden, berättar Dennis entusiastiskt.

I stort sett samma gäng sköt även en björn igår, skytten var Tobias Barse, och björnen sköts inom Rättviks södras marker.

– Vi har ett mycket bra samarbete här uppe mellan jaktområdena, vilket är grunden för en effektiv björnjakt. Gårdagens björn blev skjuten på gångstånd/drev efter Jocke Lindbergs halvstövare (smålandsstövare/schiller) Hero och Jalle Spånbergs plotthund Spinky, berättar Dennis för Jaktjournalen.

Björnen fälldes av Tobias Barse, Värmland (känd från Jaktjournalens rovdjurskampanj, reds anm) och det var en hona på 136 kg.

Tobias Barse har även skjutit en björn idag utanför Vikarbyn. Den saknar vi ännu bild på.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser