Bra björnjakter i Leksands och Rättviksskogarna

Leksand (JJ) På två dagar har man nu skjutit två björnar genom samarbeten över gränserna i Leksand Norra och Rättvik södra.
Jocke Lindberg, t v, var med framme på ståndet när Dennis Åkesson Fisk kunde skjuta björnen för sin  jämte Stripe på förmiddagen.

I går kväll gjordes en synobs på en björn som gick in i Knytberget som ligger inom Leksand Norra. Tidigt i morse var Dennis Åkesson Fisk, Leksand, på plats med sin 2,5 åriga jämthundshane Bleinkenlias Stripe.

Stripe skällde björn även i onsdags, men hade då inte modet att fullfölja. Sedan fick han dock gå fram till en fälld björn och i dag var han sig själv igen.

– Det tog inte speciellt lång tid innan han fick tag på björnen, från början var jag inte helt säker vad han skällde på, han skäller ju även älg, berättar Dennis.

Efter en timmes ståndskall kom Dennis in men kom inte åt att skjuta, sedan gick björn och hund runt runt i ett tätt område i 1,5 timmar.

– Jocke Lindberg anslöt sig också och då kunde vi gå på lite hårdare. Men då hade björnen gått in på Risa/Lima Vvo, men tack vare ett bra samarbete med grannarna kunde vi fortsätta jakten.

– Till slut efter nära tre timmars hundarbete lyckades jag skjuta björnen. Det var riktigt, riktigt bra och jag är hur imponerad som helst på hunden, berättar Dennis entusiastiskt.

I stort sett samma gäng sköt även en björn igår, skytten var Tobias Barse, och björnen sköts inom Rättviks södras marker.

– Vi har ett mycket bra samarbete här uppe mellan jaktområdena, vilket är grunden för en effektiv björnjakt. Gårdagens björn blev skjuten på gångstånd/drev efter Jocke Lindbergs halvstövare (smålandsstövare/schiller) Hero och Jalle Spånbergs plotthund Spinky, berättar Dennis för Jaktjournalen.

Björnen fälldes av Tobias Barse, Värmland (känd från Jaktjournalens rovdjurskampanj, reds anm) och det var en hona på 136 kg.

Tobias Barse har även skjutit en björn idag utanför Vikarbyn. Den saknar vi ännu bild på.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser