Böter för illegal björnåtling

Härnösand (JJ) Ångermanlands tingsrätt dömde en 38-årig jägare till böter för brott mot kameraövervakningslagen och för att ha anlagt illegala björnåtlar.

Den 38-årige jägaren från Örnsköldsvik döms till 120 dagsböter för illegal och åtelkameraövervakade björnåtlar. Arkivfoto: Per Jonson

Enligt tingsrätten har jägaren övervakat åtlar avsedda för björn med åtelkameror björnjakten 2015 och 2016, rapporterar SVT Västernorrland.

Jägarens åtlar anmäldes anonymt och han misstänktes för grovt jaktbrott i samband med björnjakten.

Nu döms mannen till 120 dagsböter, för att ha brutit mot kameraövervakningslagen  samt jaktlagstiftningen. Men han döms inte för grovt jaktbrott eftersom det inte anses grovt att ha skjutit björn på felaktigt sätt under innevarande jaktperiod för björn.

Åklagare i fallet är Christer Jarlås och han är nöjd med utfallet. Någon överklagan från åklagarens sida är inte aktuellt.

– Domstolen har ju förstått problematiken och kommer fram till ett bra beslut. Jag ska inte ifrågasätta utan acceptera domen, säger han.

Nu är det upp till Polismyndigheten att avgöra om jägaren ska få behålla sina vapen eller inte.

AKTUELLT

Rättegången i jakthärvan fortsätter

Luleå (JJ) Rättegången mot de fem norrbottningarna i jakthärvan fortsätter. Åklagaren har pressat de misstänkta hårt, men möts av tystnad från de tilltalade. I dag har Polisens IT-forensiker vittnat.

Absurd hantering av grågåsförvaltningen

Kungsbacka (JJ) I Luleå skärgård ligger tusentals grågäss men jägarna får inte fälla en enda. Däremot kan mellansvenska och sydsvenska jägare ta plats i gömslena när fåglarna drar söder ut. Grågåspopulationen och skadorna efter dem ökar, men jakttidsregleringen hänger inte med.

Film: Därför är Ställa Sveriges bästa älghund

Krylbo (JJ) Jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa vann Älghund-SM 2017. Jaktjournalen tog med videokameran och hälsade på hos ägarparet Anders Vikström och Lina Mårtensson för att ta reda på varför Ställa är Sveriges bästa älghund. Svaret är bitvis häpnadsväckande.

Lastbil krockade med varg

Gävle (JJ) En varg dödades i går kväll när den försökte korsa E4:an i höjd med Gävle Bro men kördes på av en lastbil.

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Annonser