Böter för illegal björnåtling

Härnösand (JJ) Ångermanlands tingsrätt dömde en 38-årig jägare till böter för brott mot kameraövervakningslagen och för att ha anlagt illegala björnåtlar.

Den 38-årige jägaren från Örnsköldsvik döms till 120 dagsböter för illegal och åtelkameraövervakade björnåtlar. Arkivfoto: Per Jonson

Enligt tingsrätten har jägaren övervakat åtlar avsedda för björn med åtelkameror björnjakten 2015 och 2016, rapporterar SVT Västernorrland.

Jägarens åtlar anmäldes anonymt och han misstänktes för grovt jaktbrott i samband med björnjakten.

Nu döms mannen till 120 dagsböter, för att ha brutit mot kameraövervakningslagen  samt jaktlagstiftningen. Men han döms inte för grovt jaktbrott eftersom det inte anses grovt att ha skjutit björn på felaktigt sätt under innevarande jaktperiod för björn.

Åklagare i fallet är Christer Jarlås och han är nöjd med utfallet. Någon överklagan från åklagarens sida är inte aktuellt.

– Domstolen har ju förstått problematiken och kommer fram till ett bra beslut. Jag ska inte ifrågasätta utan acceptera domen, säger han.

Nu är det upp till Polismyndigheten att avgöra om jägaren ska få behålla sina vapen eller inte.

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser