Bökande vildsvin leder till skyddsjakt

Arkivfoto: Per Jonson Öxabäck (JJ) En markägare i Öxabäck, Marks kommun i Västra Götalands län får lov att fälla 15-20 vildsvin på sin mark eftersom de orsakar skador på betesmark och i skogsplantering.

Det är Länsstyrelsen i Västra Götalands län som beviljat skyddsjakten. Fram till den 15 april får markägaren tillstånd att fälla 15-20 djur. Tillståndet gäller alla vildsvin, men suggor får endast fällas om kultingarna först fällts.

Markägaren har trots elstängsel med fem trådar och en spänning på 6400 volt inte lyckats hålla vildsvinen borta från en fårhage och en skogsplantering.  

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Annonser