Bodin bakom fälld björn i Särna

Särna (JJ) För några timmar sedan fällde Anders Bodin, Vemhån, en björnhona på drygt 100 kg, efter ståndskall på Svartåsens jaktlags marker.

– Tanken var att jag inte skulle skjuta, utan en kille från jaktlaget skulle få chansen. Men plötsligt tittade björnhonan rakt på mig och jag sköt instinktivt, berättar Anders Bodin, som blev uppringd igår efter en synobs.

– Vi har varit här tidigare i området och det har gått bra. Jag släppte mina plotthundar Ruger och Junior som tog upp björnen ganska nära en väg. Men det drog iväg och trots att det var flera jaktlag i området som samjagade gick det ur markerna, berättar Anders.

Till slut blev det ståndskall på marker tillhörande Svartåsens jaktlag. Ett tag trodde jägarna att de skulle tvingas bryta jakten och koppla hundarna, men så fick de tag på jaktledaren som hade en jägare som var intresserad av att följa med in på ståndskallet.

– Min tanke var att han skulle få skjuta, men det gick fort och det blev som det blev, jag brukar låta andra skjuta, berättar Bodin.

Björnhonan är ännu inte vägd, men uppskattningsvis ligger vikten på cirka 115 kg. Detta var den femte björnen som Bodin ligger bakom i höst.

Efter flera timmars jakt fällde Anders Bodin denna björnhona på Svartåsens jaktlags marker utanför Särna.

För ett par dagar sedan fällde Jan Larsson, denna björnhane på 177 kg, också i Särna. Även denna gång var det Ruger och Junior som stod för grovjobbet.I förra veckan fälldes denna 40 kg björnhane på Löddeåsen, Sonfjället. Ruger och Junior skötte sig igen och Jens Nylund, Finnspång fick avsluta på eftersök.

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Annonser