Bockarna på Ytterøy

augytteo.jpgEn av Norges tätaste rådjursstammar lever på Ytterøy. Kvaliteten på troféerna ligger också i toppskiktet och här är intresset för jakt på råbock stort.

Ytterøy är, som namnet antyder, en ö som ligger 80 kilometer norr om Trondheim. Ön är på sammanlagt 2.800 hektar och hyser ett av Norges tätaste rådjursbestånd. 2.100 hektar organiseras av Ytterøy Utmarkslag, som bedriver en aktiv rådjursförvaltning.
Man säljer rådjursjakt, och under perioden 1987 tills i år har det skjutits 2.650 rådjur på deras område. Hösten 2000 fälldes 195 rådjur medan det under toppåret 1995 sköts hela 290 rådjur. Bockjakten, som pågår från 16 augusti är särskilt populär och bockjägarna står i det närmaste i kö för att få komma på jakt och få med sig en trofé eller två tillbaka med hem.
Sedan 1987 har det skjutits 440 bockar och av dessa är 19 bedömda och uppmätta till guld och det har också fällts ett motsvarande antal bockar med silver- och bronsmedaljhorn. Det hittills största hornet som har uppmätts ligger på 164,8 CIC-poäng och den bocken fälldes 1999. Under bockjakten 2000 sköts det 35 bockar.
Bockjakten är indelad i två perioder, från 16 till 22 augusti och från 24 till 30 augusti.

Åtta områden
Marken är indelad i åtta jaktområden och man kan vara upp till två jägare på varje område om man så önskar. Det ingår också en obligatorisk dag med guidning så att man lär känna området. Vidare finns det tillgång till kylrum och naturligtvis också boende för jägarna. Priset är uppdelat i ett grundpris och en troféavgift, som betalas när bocken är skjuten.
Den som vill veta mer om rådjursjakten på Ytterøy kan gå in på deras hemsida på Internet: www.ytteroy.no/page/utmarkslag

De största fäller tidigast
Under år 2000 ansökte Ytterøy Utmarkslag om tidigare jaktstart på grund av att flera av råbockarna hade tappat hornen under den ordinarie bockjakten. Ansökan ställdes till Direktoratet for Naturforvaltning (DN) via länsstyrelsen i Nord-Trøndelag, och viltförvaltare Paul Harald Pedersen biföll ansökan. Han säger att det finns flera exempel på att råbockar på Ytterøy fällt hornen tidigare än vanligt och att det är de största som tappat dem först. Eftersom bockjakten på Ytterøy är en viktig, ekonomisk faktor för markägarna, är det naturligtvis av betydelse att bockarna kan fällas medan de har kvar hornen. Produkten blir minst sagt sämre och mer svårsåld om flera av bockarna saknar horn eftersom det är det som lockar dit troféjägarna.

Tidig brunst
Paul Harald Pedersen har emellertid ingen bra förklaring till varför bockarna på Ytterøy tappar hornen så tidigt, men antyder till Jaktjournalen, att det kanske har med en tidig brunst att göra. En förskjutning av brunsten kan också påverka hornfällningen då detta troligtvis sker med fasta tidsintervall.
DN avslog emellertid ansökan med motiveringen att nya jakttider skulle fastställas från den 1 april 2002. Här går DN in för en tidigare bockjakt med början den 10 augusti för hela Norge.

Tidigare fejning
– 10:e augusti är visserligen ganska bra, anser förmannen i Ytterøy Utmarkslag, Ole Aksel Forberg, men vi hade gärna velat börja ännu tidigare, helst från vecka 32, det vill säga omkring den 5 augusti. Men å andra sidan är det säkert för tidigt för övriga delen av landet.
Ole Aksel Forberg har inte någon bra förklaring till varför bockarna på Ytterøy fäller hornen så tidigt och det har inte heller någon annan kunnat ge honom.
– Men bockarna här och på flera öar i Trøndelag och Møre og Romsdal, börjar feja tidigare än på fastlandet, säger han. Det verkar som om brunsten generellt infaller tidigare. 1999 skedde den första parningen 12 juli. Kanske är det milda klimatet med lite snö och tidig vår, som gör att hela levnadscykeln hos rådjuren förskjuts framåt i tiden.
– Oavsett vilket, så har vi ingen glädje av hornlösa bockar under bockjakten, säger Ole Aksel Forberg till Jaktjournalen. Inte kan vi se vad för slags bockar vi skjuter och inte kan vi erbjuda hitresande jägare den produkt vi har möjlighet till när bockarna är hornlösa.
På Ytterøy har man bra översikt över rådjursbestånden och möjlighet till en aktiv förvaltning med selektiv avskjutning. Det är 8 – 9 kilometer till fastlandet och det finns inga predatorer.

Jägare i kö
Under bockjakten har man satt en avskjutningsgräns på tre bockar per jaktområde.
– Man behöver inte så många fler detaljerade regler, anser Ole Aksel Forberg. Vi försöker spara spetsbockar eftersom vi inte vet hur de blir och skjuts det en bock med medaljhorn, så avbryter vanligtvis jägaren jakten på fler stora bockar på grund av troféavgifterna. Det är vanliga jägare som jagar här och de tycker att det är en tillräckligt dyr troféavgift för de stora.
Jägarna kommer i huvudsak från Norge och Danmark. Det är stor efterfrågan på jakten och utmarkslaget klarar inte att tillmötesgå alla jägare som vill komma. De som tidigare jagat på Ytterøy prioriteras och det är ganska många. Faktum är att många av jägarna, sedan jakten öppnades 1987, är de samma.
– Det borde väl tala för att de är nöjda med vårt jaktarrangemang, säger Ole Aksel Forberg.
Text: Dagh Bakka
Jaktjournalen augusti 2001

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser