Blyskadat älgkött kan vara en hälsofara!

VÄRMLAND(JJ). Om man äter av vilt som skjutits med blykulor kan det innebära en hälsorisk. Det menar veterinären och professorn Jon M Arnemo, vid Högskolan i norska Hedmark, som genomfört en studie på 6 000 älgar som fällts i Sverige, Finland och Norge.

– I Norge och Sverige så är det nästan uteslutande blyhaltiga kulor som används. När vi analyserar projektilerna som använts märker vi att det tappas mycket bly, säger Jon M Arnemo till Sveriges Radio P4 Värmland.

Det har visat sig att blyrester kan spridas i en omkrets av en halv meter. Dessutom visar studien att om en person bara behöver få i sig bara en procent av blyresterna för att komma över de gränsvärden som satts upp som hälsovådligat av bland annat Livsmedelsverket. 

Arnemo är bekymrad över resultaten och menar att det är en potentiell hälsorisk att äta mycket viltkött, där man använt blyammunition för att skjuta djuret. 
Blyförgiftning kan orsaka besvär som exempelvis blodbrist och sömnproblem. 
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Värmland.

Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent i Svenska Jägareförbundet, är dock skeptisk till resultatet. Han har dock inte läst studien. 
– Jägare har ju ätit vilt i alla tider och jag har aldrig hört talas om att någon blivit blyförgiftad. Inte heller har jag sett några forskningsresultat i den riktningen, säger Glöersen till Nya Wermlands-Tidningen.

AKTUELLT

Ruona Burman går till Naturskyddsföreningen

Stockholm (JJ) Chefen för länsstyrelsens naturvårdsenhet i Jämtland, Ruona Burman, har fått nytt jobb – på Naturskyddsföreningen. Nu ska hon jobba med natur- och miljöfrågor och det samiska urfolkets rättigheter.

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Annonser