Blyskadat älgkött kan vara en hälsofara!

VÄRMLAND(JJ). Om man äter av vilt som skjutits med blykulor kan det innebära en hälsorisk. Det menar veterinären och professorn Jon M Arnemo, vid Högskolan i norska Hedmark, som genomfört en studie på 6 000 älgar som fällts i Sverige, Finland och Norge.

– I Norge och Sverige så är det nästan uteslutande blyhaltiga kulor som används. När vi analyserar projektilerna som använts märker vi att det tappas mycket bly, säger Jon M Arnemo till Sveriges Radio P4 Värmland.

Det har visat sig att blyrester kan spridas i en omkrets av en halv meter. Dessutom visar studien att om en person bara behöver få i sig bara en procent av blyresterna för att komma över de gränsvärden som satts upp som hälsovådligat av bland annat Livsmedelsverket. 

Arnemo är bekymrad över resultaten och menar att det är en potentiell hälsorisk att äta mycket viltkött, där man använt blyammunition för att skjuta djuret. 
Blyförgiftning kan orsaka besvär som exempelvis blodbrist och sömnproblem. 
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Värmland.

Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent i Svenska Jägareförbundet, är dock skeptisk till resultatet. Han har dock inte läst studien. 
– Jägare har ju ätit vilt i alla tider och jag har aldrig hört talas om att någon blivit blyförgiftad. Inte heller har jag sett några forskningsresultat i den riktningen, säger Glöersen till Nya Wermlands-Tidningen.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser