Bly – en enkel hanteringsfråga

Öster Malma (JJ) Vanlig jaktammunition kan lämna blyrester i viltköttet, men nya undersökningar visar att detta är en enkel hanteringsfråga. Livsmedelsverket ändrar därför råden för konsumtion av viltkött. Alla kan äta viltkött som skottrensats enligt de nya rönen utan att vara oroliga. Det handlar bara om att skottrensa tillräckligt, eller att använda blyfri ammunition.

    

Blyfragment från en studsarkula kan sprida sig mer än man tidigare trott i en viltkropp. Var därför noggran med skottrensningen och ta till ordentligt.

För tre år sedan visade svenska undersökningar att det fanns blyrester i älgfärs från jägarnas frysboxar och i färs köpt över disk. Svenska Jägareförbundet, Livsmedelsverket och Statens Veterinärmedicinska Anstalt inledde då ett samarbete för att undersöka hur blyfragment sprider sig i viltet och hur man bör skottrensa för att få bort blyet.

– Undersökningarna är nu klara, och visar att fragmenten sprider sig längre än man tidigare trott säger Fredrik Widemo, forskningsansvarig på Svenska Jägareförbundet.

– För kulskjutet vilt behöver man skära bort allt kött som ser påverkat eller blodsprängt ut, och ytterligare tio centimeter opåverkat kött runt sårkanalen. Då kan man sänka blyhalten med upp till 1000 gånger. För hagelskjutet vilt bör man putsa bort allt kött som ser påverkat ut av haglen, och då sänker man blyhalten med upp till 100 gånger.

– Rätt skottrensat är viltkött ett fantastiskt livsmedel och en viktig resurs, säger Torbjörn Larsson i Jägareförbundets förbundsstyrelse. Det är självfallet glädjande att vi nu har fått fram ny kunskap om hur vi ska hantera viltköttet på rätt sätt.

– Självklart är det samtidigt viktigt att vi jägare tar hand om slaktrester så att hundar och vilt inte kan komma åt avfall som kan misstänkas innehålla blyrester, avslutar Fredrik Widemo.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser