Blodprov visar om hunden är sjuk

Uppsala (JJ) Ett enkelt blodprov kan visa om hunden kommer att drabbas av livmodersinflamation för tio års ålder. Om man har en tik av rasen berner senner eller rottweiler är risken 54 respektive 50 procent.

Forskaren Ragnvi Hagman har funnit att tikar med förstadium till livmodersinflamation har förhöjt värde av hormonet prostaglandin i blodet. Med ett enkelt blodprov hoppas forskaren att man ska kunna visa vilka tikar som behöver akut vård.
Undersökningen har visat att schäfer, drever, tax och hamiltonstövare löper låg risk att drabbas. 30 raser har testats i ett försök vid Statens lantbruksuniversitet i Uppsala.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser