Blodprov visar om hunden är sjuk

Uppsala (JJ) Ett enkelt blodprov kan visa om hunden kommer att drabbas av livmodersinflamation för tio års ålder. Om man har en tik av rasen berner senner eller rottweiler är risken 54 respektive 50 procent.

Forskaren Ragnvi Hagman har funnit att tikar med förstadium till livmodersinflamation har förhöjt värde av hormonet prostaglandin i blodet. Med ett enkelt blodprov hoppas forskaren att man ska kunna visa vilka tikar som behöver akut vård.
Undersökningen har visat att schäfer, drever, tax och hamiltonstövare löper låg risk att drabbas. 30 raser har testats i ett försök vid Statens lantbruksuniversitet i Uppsala.

AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser