Blekingevargen slog till på nytt

I går morse slog vargen i Blekinge till på nytt. Vargen dödade fyra får hemma hos Karl-Erik Johansson, Orranäs, utmed standvägen mellan Torhamn och Kristianopel. Totalt har nu vargen tagit fem får på kort tid.

– Nu har vargen nått kusten; nu tror jag den vänder norrut igen, mot de normala revirområdena, säger länsstyrelsens besiktningsman Jan-Erik Johannisson, till Sydöstran.

– När jag hörde på morgonradion att en varg siktats i Klakebäck gav jag mig av direkt, berättar lantbrukaren Karl-Erik Johansson i Orranäs för Sydöstran. Han har betesmarker alldeles intill havet, och sälkolonierna kring Abrahamsäng.

– Jag kom för sent, suckar Karl-Erik Johansson.

– Det första fåret låg sönderslitet alldeles innanför grinden. Längre ned mot stranden låg två andra; det ena till hälften uppätet. Det fjärde slagna fåret levde visserligen fortfarande, men var i så dålig kondition att vi var tvungna att avliva det, fortsätter han.

Karl-Eriks övriga tjugosex får låg alldeles nere vid strandlinjen, packade tillsammans som i en sardinburk.

– De hade väl formerat sig så i något slags försvars- eller överlevnadsinstinkt. Men senare på dagen började de beta som vanligt igen.

Jan-Erik Johannisson är övertygad om att ”Blekingevargen” kommer från stammen i Västmanland. Den har kunnat följas, genom olika iakttagelser, nästan dagligen från Jönköping och söderut.

Många försöker förklara vargens oräddhet, nästan tambeteende, med att den är van vid människor, och på rymmen från t ex en djurpark – men det avfärdar Jan-Erik Johannisson bestämt.

– Vi lär dessutom få se fler oskygga vargar härnere framöver – eftersom de ju inte har några naturliga fiender längre. Förr undvek de människor, som utgjorde fara. Nu är vargen fredad och den unga generationen vargar har aldrig upplevt sig jagade. Det är därför vi ser ungdjur som går mot människor, visar tänder och morrar. Förr flydde de direkt.

AKTUELLT

Ruona Burman går till Naturskyddsföreningen

Stockholm (JJ) Chefen för länsstyrelsens naturvårdsenhet i Jämtland, Ruona Burman, har fått nytt jobb – på Naturskyddsföreningen. Nu ska hon jobba med natur- och miljöfrågor och det samiska urfolkets rättigheter.

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Annonser