Blekingevargen slog till på nytt

I går morse slog vargen i Blekinge till på nytt. Vargen dödade fyra får hemma hos Karl-Erik Johansson, Orranäs, utmed standvägen mellan Torhamn och Kristianopel. Totalt har nu vargen tagit fem får på kort tid.

– Nu har vargen nått kusten; nu tror jag den vänder norrut igen, mot de normala revirområdena, säger länsstyrelsens besiktningsman Jan-Erik Johannisson, till Sydöstran.

– När jag hörde på morgonradion att en varg siktats i Klakebäck gav jag mig av direkt, berättar lantbrukaren Karl-Erik Johansson i Orranäs för Sydöstran. Han har betesmarker alldeles intill havet, och sälkolonierna kring Abrahamsäng.

– Jag kom för sent, suckar Karl-Erik Johansson.

– Det första fåret låg sönderslitet alldeles innanför grinden. Längre ned mot stranden låg två andra; det ena till hälften uppätet. Det fjärde slagna fåret levde visserligen fortfarande, men var i så dålig kondition att vi var tvungna att avliva det, fortsätter han.

Karl-Eriks övriga tjugosex får låg alldeles nere vid strandlinjen, packade tillsammans som i en sardinburk.

– De hade väl formerat sig så i något slags försvars- eller överlevnadsinstinkt. Men senare på dagen började de beta som vanligt igen.

Jan-Erik Johannisson är övertygad om att ”Blekingevargen” kommer från stammen i Västmanland. Den har kunnat följas, genom olika iakttagelser, nästan dagligen från Jönköping och söderut.

Många försöker förklara vargens oräddhet, nästan tambeteende, med att den är van vid människor, och på rymmen från t ex en djurpark – men det avfärdar Jan-Erik Johannisson bestämt.

– Vi lär dessutom få se fler oskygga vargar härnere framöver – eftersom de ju inte har några naturliga fiender längre. Förr undvek de människor, som utgjorde fara. Nu är vargen fredad och den unga generationen vargar har aldrig upplevt sig jagade. Det är därför vi ser ungdjur som går mot människor, visar tänder och morrar. Förr flydde de direkt.

2 kommentarer

  • oskygga
    Hallå. dessa vargar om de nu ska ha vandrat hit så har de varit jagade både i finland och ryssland.evolutionen ändrar sig inte på tio år eller så.

    Dessa vargar är med största sannolikhet utplanterade. noll vargar = BRA

  • Onaturlig Inplantering
    Helt galet att återinföra en art som försvunnit. Nu är de naturliga förutsättningarna helt annorlunda än när de försvann. Vi har mindre natur och mer städer, tätorter mm som vargen inte kan hantera och det är inte bra när människan ska bestämma vilka kvoter som ska finnas. Erfarenheten av dessa djur finns inte längre. Snart samma problem som med vildsvinen……………. : (

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser