Blekingejägare rasar mot landshövding

Jägarnas riksförbund i Blekinge rasar mot landshövdingen Gunvor Engströms förslag att flytta delar av länsstyrelsen till Skåne. En av delarna är länets viltförvaltning.

Urban Vamstad, talesman för Jägarnas riksförbund i Blekinge ser planerna att flytta viltförvaltningen till Skåne som en katastrof. För fem år sedan inledde jägarorganisationerna i länet en räddningsaktion för älgstammen. Nästan alla jägare har ställt upp och varit restriktiva med jakten för att låta älgstammen hämta sig. Nu befarar dem att allt jobb kan ha varit i onödan.

– Dem i Skåne kommer inte att bry sig om det vi har byggt upp, säger Urban Vamstad, till Blekinge läns tidning.

Risken finns att Blekinge inte får någon representation i Skånes viltvårdsnämnd och därmed ingenting att säga till om. Beslut kan tas på länsstyrelsen i Skåne som går helt emot jägarnas arbete och ambitioner med viltvården.

– Jakten måste ha lokal förankring, säger han. Landshövdingens önskemål att flytta delar av verksamheten har skickats till regeringen för beslut.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Annonser