Blekingejägare rasar mot landshövding

Jägarnas riksförbund i Blekinge rasar mot landshövdingen Gunvor Engströms förslag att flytta delar av länsstyrelsen till Skåne. En av delarna är länets viltförvaltning.

Urban Vamstad, talesman för Jägarnas riksförbund i Blekinge ser planerna att flytta viltförvaltningen till Skåne som en katastrof. För fem år sedan inledde jägarorganisationerna i länet en räddningsaktion för älgstammen. Nästan alla jägare har ställt upp och varit restriktiva med jakten för att låta älgstammen hämta sig. Nu befarar dem att allt jobb kan ha varit i onödan.

– Dem i Skåne kommer inte att bry sig om det vi har byggt upp, säger Urban Vamstad, till Blekinge läns tidning.

Risken finns att Blekinge inte får någon representation i Skånes viltvårdsnämnd och därmed ingenting att säga till om. Beslut kan tas på länsstyrelsen i Skåne som går helt emot jägarnas arbete och ambitioner med viltvården.

– Jakten måste ha lokal förankring, säger han. Landshövdingens önskemål att flytta delar av verksamheten har skickats till regeringen för beslut.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser