Blekingejägare flyttar fram älgjakten

Flerea älgsskötselområden i Blekinge väljer i år att senarelägga älgjakten för att undvika jakt under älgbrunsten.

Älgjakten i södra Sverige sammanfaller med älgarnas parningstid. Nu väljer flera av länets älgskötselområden i Blekinge att flytta fram jakten.

Bakgrunden är bland annat en avhandling av Jonas Malmsten, biträdande statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Malmsten konstaterar att nuvarande jakttiden för älg i södra Sverige, med start andra måndagen i oktober varje år, till stor del sammanfaller med älgarnas brunstperiod.

– Älgtjurars spermiekvalitet är starkt kopplad till älgens kroppsvikt, oavsett ålder. En stor andel stora tjurar som har bra spermier faller ofta offer för kulor tidigt under jakten innan de hunnit para sig, säger Jonas Malmsten.

Dessutom blir de unga kvigorna könsmogna senare än de kraftigare korna. Det innebär att jakten sätter igång mitt under brunsten.

Flera av jaktlag i blekinge tar nu saken i egna händer och skjuter fram älgjakten ett par veckor. Detta för att de blekingska älgarna ska få tid att ägna sig åt fortplantning utan att samtidigt utsättas för jakt.

– Ungefär hälften av skötselområdena i Blekinge har valt att skjuta fram jakten. Det är ett bra beslut, säger jaktvårdskonsulent Thomas Ohlsson, Svenska jägareförbundet, till Sydöstran

Jakttider:
I södra Sverige börjar älgjakten den 12 oktober. I norra Sverige börjar älgjakten första måndagen i september, vilket i år är den sjunde september och pågår fram till slutet av september. Därefter följer ett uppehåll för brunsten i två veckor och jakten börjar om kring den 10 oktober. I Norrbotten görs inget uppehåll för älgbrunsten.

I våra grannländer Norge och Finland börjar älgjakten först i slutet av september.

AKTUELLT

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser