Blekingejägare flyttar fram älgjakten

Flerea älgsskötselområden i Blekinge väljer i år att senarelägga älgjakten för att undvika jakt under älgbrunsten.

Älgjakten i södra Sverige sammanfaller med älgarnas parningstid. Nu väljer flera av länets älgskötselområden i Blekinge att flytta fram jakten.

Bakgrunden är bland annat en avhandling av Jonas Malmsten, biträdande statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Malmsten konstaterar att nuvarande jakttiden för älg i södra Sverige, med start andra måndagen i oktober varje år, till stor del sammanfaller med älgarnas brunstperiod.

– Älgtjurars spermiekvalitet är starkt kopplad till älgens kroppsvikt, oavsett ålder. En stor andel stora tjurar som har bra spermier faller ofta offer för kulor tidigt under jakten innan de hunnit para sig, säger Jonas Malmsten.

Dessutom blir de unga kvigorna könsmogna senare än de kraftigare korna. Det innebär att jakten sätter igång mitt under brunsten.

Flera av jaktlag i blekinge tar nu saken i egna händer och skjuter fram älgjakten ett par veckor. Detta för att de blekingska älgarna ska få tid att ägna sig åt fortplantning utan att samtidigt utsättas för jakt.

– Ungefär hälften av skötselområdena i Blekinge har valt att skjuta fram jakten. Det är ett bra beslut, säger jaktvårdskonsulent Thomas Ohlsson, Svenska jägareförbundet, till Sydöstran

Jakttider:
I södra Sverige börjar älgjakten den 12 oktober. I norra Sverige börjar älgjakten första måndagen i september, vilket i år är den sjunde september och pågår fram till slutet av september. Därefter följer ett uppehåll för brunsten i två veckor och jakten börjar om kring den 10 oktober. I Norrbotten görs inget uppehåll för älgbrunsten.

I våra grannländer Norge och Finland börjar älgjakten först i slutet av september.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser