Blandrasen Gunvald imponerar i Lumsheden

Svärdsjö (JJ) En björnskit på en skogsväg blev början till en lyckad björnjakt i Lumsheden tidigare idag. Hasse Nornholms blandras Gunvald visade återigen klass.

Gunvald stod för förarbetet och Anders Gruvman och Mats Jonsson avslutade jakten.

Att städa bort björnskitar från skogsvägarna är ett vanligt trix för att hitta färska spår. I Lumsheden, Dalarna, var alla björnskitar borta inför natten och i morse låg en färsk skit och det blev starten till en lyckad jakt.

– Vi satte ut passkyttar och jag började spåra med Gunvald, 8 år, en blandras mellan jämthund och finnstövare. Efter en kilometers spårning i band började han väcka i kopplet så då släppte jag, säger Hasse Nornholm, Torsåker.

Gunvald hittade snabbt björnen och det gick runt i området och efter ett tag blev det gångstånd. Då skulle björnen passera en väg där en del av passkedjan fanns.

– Det gick helt enligt planerna, Anders Gruvman och Mats Jonsson hjälptes åt att fälla björnen, en hona på 109 kg.

Björnen var Gunvalds 20 björn, nu får han vila resten av dagen för fortsatt jakt i morgon.

 

 

 

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser