Blandrasen Gunvald imponerar i Lumsheden

Svärdsjö (JJ) En björnskit på en skogsväg blev början till en lyckad björnjakt i Lumsheden tidigare idag. Hasse Nornholms blandras Gunvald visade återigen klass.

Gunvald stod för förarbetet och Anders Gruvman och Mats Jonsson avslutade jakten.

Att städa bort björnskitar från skogsvägarna är ett vanligt trix för att hitta färska spår. I Lumsheden, Dalarna, var alla björnskitar borta inför natten och i morse låg en färsk skit och det blev starten till en lyckad jakt.

– Vi satte ut passkyttar och jag började spåra med Gunvald, 8 år, en blandras mellan jämthund och finnstövare. Efter en kilometers spårning i band började han väcka i kopplet så då släppte jag, säger Hasse Nornholm, Torsåker.

Gunvald hittade snabbt björnen och det gick runt i området och efter ett tag blev det gångstånd. Då skulle björnen passera en väg där en del av passkedjan fanns.

– Det gick helt enligt planerna, Anders Gruvman och Mats Jonsson hjälptes åt att fälla björnen, en hona på 109 kg.

Björnen var Gunvalds 20 björn, nu får han vila resten av dagen för fortsatt jakt i morgon.

 

 

 

AKTUELLT

Rättegången i jakthärvan fortsätter

Luleå (JJ) Rättegången mot de fem norrbottningarna i jakthärvan fortsätter. Åklagaren har pressat de misstänkta hårt, men möts av tystnad från de tilltalade. I dag har Polisens IT-forensiker vittnat.

Absurd hantering av grågåsförvaltningen

Kungsbacka (JJ) I Luleå skärgård ligger tusentals grågäss men jägarna får inte fälla en enda. Däremot kan mellansvenska och sydsvenska jägare ta plats i gömslena när fåglarna drar söder ut. Grågåspopulationen och skadorna efter dem ökar, men jakttidsregleringen hänger inte med.

Film: Därför är Ställa Sveriges bästa älghund

Krylbo (JJ) Jämthundstiken Erskorsgårdens C-Ställa vann Älghund-SM 2017. Jaktjournalen tog med videokameran och hälsade på hos ägarparet Anders Vikström och Lina Mårtensson för att ta reda på varför Ställa är Sveriges bästa älghund. Svaret är bitvis häpnadsväckande.

Lastbil krockade med varg

Gävle (JJ) En varg dödades i går kväll när den försökte korsa E4:an i höjd med Gävle Bro men kördes på av en lastbil.

”CWD-smittan kanske redan är här”

Lierna/Kungsbacka (JJ) Avmagringssjukan, Chronic Wasting Disease (CWD) har på nytt påträffats hos älg, nära svenska gränsen i Lierne, Norge. Veterinären och forskaren Jonas Malmsten är orolig för spridningsutvecklingen.

Annonser