Bjursåsvargen är död

Under sensommaren förra året rev Bjursåsvargen ett 40-tal får. Naturvårdsverket beslöt om skyddsjakt, men vargen klarade sig. I våras hittades en varg utanför Filipstad och nu bekräftar DNA-prov att det är Bjursåsvargen.

DNA:t överensstämmer med vargspillning som tidigare togs i Bjursås. När vargen hittades i Filipstads kommun i våras hade den en skottskada i bakbenet som var läkt. Dessutom hade vargen ett hål i bogen som misstänktes vara från ett skott, men som inte var det. – Dödsorsaken på vargen är inte fastställd, säger Lena Berg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

AKTUELLT

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser