Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

En julskinka är oftast bäst om den har lite storlek och en härlig fettkappa. Problemet är bara att vildsvin till skillnad från konventionellt uppfödda tamsvin inte kastreras. Vildsvinsgaltar kan smaka pyton.

Dessutom sitter många gånger den trista ”galtsmaken” i fettet. För att undvika odör i julköket föreslår Leif Mannerström att göra vildsvinskinkan på ett yngre vildsvin, gärna en gylta med en levandevikt på omkring 50 kilo.

– Jag vill gärna göra skinkan på ett helt lår, delvis urbenat. Det blir en väldigt fin form om man sparar en del av fläskläggen och benet där.

Det rimmade låret fläks upp och gnids in med Mannerströms kryddblandning. Därefter binds skinkan ihop eller nätas. Vildsvinsskinkan kan med fördel ligga i vakuumpåse i kylen och gotta till sig med kryddorna till dess den ska anrättas.

– Kryddblandningen ger en fantastisk julkänsla. Dessutom hjälper gelatinpulvret till att binda ihop låret när det tillagas. Det är ett riktigt bra knep.

När väl vildsvinskinkan ska lagas till är det ugn (125 grader) och stekpåse som gäller.

Leif Mannerström. Foto: Per Jonson

Leif Mannerström. Foto: Per Jonson

– Det är den bästa metoden för att få en saftig och smakrik skinka. Dessutom samlas all vätska upp så man har spadet till dopp-i-grytan klart.

Eftersom Leif Mannerström är en kock av den gamla skolan känner han på skinkan när den är klar. Om man istället använder termometer bör man ta ut skinkan när den är 70-75 grader.

När skinkan är färdigstekt får den vila ett tag. Därefter ska den griljeras. Vill man, kan man medan skinkan fortfarande är varm, ta bort en del fett på den.

Pudra den avsvalnade skinkan med potatismjöl och pensla den sedan med griljeringen.

Kör den sedan i ugnen på lite högre temperatur (225 grader) till dess den fått en fin färg.

– Sen är den klar! Och det bästa är naturligtvis att äta den när den fortfarande är ljummen. Då smakar skinkan allra godast.

Det rimmade och fläkta lårets insida putsas och gnids in med kryddblandningen.

Det rimmade och fläkta lårets insida putsas och gnids in med kryddblandningen. Vi benade ur helt och hållet.

Skinkan binds upp så den får en fin form. Mindre skinkor kan med fördel nätas.

Skinkan binds upp så den får en fin form. Mindre skinkor kan med fördel nätas.

Spara för allt i världen i spadet. Det har fått en fans tastisk smak av julkryddorna.

Spara för allt i världen i spadet. Det har fått en fantastisk smak av julkryddorna.

Färdiggriljerad, ljummen och redo för avsmakning.

Färdiggriljerad, ljummen och redo för avsmakning.

Recept
Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Rimmat vildsvinslår (cirka 3-4 kilo)
Steksnöre för bindning
Stekpåse (följ instruktionerna på förpackningen)

Kryddmix

1 msk stött kryddpeppar
½ msk stött vitpeppar
½ msk stött svartpeppar
1 tsk stött nejlika
2 tsk mald ingefära
1 msk socker
½ msk salt
1 msk gelatinpulver

(lägg undan ½ msk av kryddmixen till griljering innan socker, salt och gelatinpulver blandas i)

Griljering

2 äggulor
2 msk slotts senap
2 msk farinsocker
½ msk av kryddmixen

 

 

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser