Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

En julskinka är oftast bäst om den har lite storlek och en härlig fettkappa. Problemet är bara att vildsvin till skillnad från konventionellt uppfödda tamsvin inte kastreras. Vildsvinsgaltar kan smaka pyton. Dessutom sitter många gånger den trista ”galtsmaken” i fettet. För att undvika odör i julköket föreslår Leif Mannerström att göra vildsvinskinkan på ett yngre vildsvin, gärna en gylta med en levandevikt på omkring 50 kilo.

– Jag vill gärna göra skinkan på ett helt lår, delvis urbenat. Det blir en väldigt fin form om man sparar en del av fläskläggen och benet där.

Det rimmade året fläks upp och gnids in med Mannerströms kryddblandning. Därefter binds skinkan ihop eller nätas. Vildsvinsskinkan kan med fördel ligga i vakuumpåse i kylen och gotta till sig med kryddorna till dess den ska anrättas.

– Kryddblandningen ger en fantastisk julkänsla. Dessutom hjälper gelatinpulvret till att binda ihop låret när det tillagas. Det är ett riktigt bra knep.

När väl vildsvinskinkan ska lagas till är det ugn (125 grader) och stekpåse som gäller.

Leif Mannerström. Foto: Per Jonson

Leif Mannerström. Foto: Per Jonson

– Det är den bästa metoden för att få en saftig och smakrik skinka. Dessutom samlas all vätska upp så man har spadet till dopp-i-grytan klart.

Eftersom Leif Mannerström är en kock av den gamla skolan känner han på skinkan när den är klar. Om man istället använder termometer bör man ta ut skinkan när den är 70-75 grader.

När skinkan är färdigstekt får den vila ett tag. Därefter ska den griljeras. Vill man, kan man medan skinkan fortfarande är varm, ta bort en del fett på den.

Pudra den avsvalnade skinkan med potatismjöl och pensla den sedan med griljeringen.

Kör den sedan i ugnen på lite högre temperatur (225 grader) till dess den fått en fin färg.

– Sen är den klar! Och det bästa är naturligtvis att äta den när den fortfarande är ljummen. Då smakar skinkan allra godast.

Det rimmade och fläkta lårets insida putsas och gnids in med kryddblandningen.

Det rimmade och fläkta lårets insida putsas och gnids in med kryddblandningen. Vi benade ur helt och hållet.

Skinkan binds upp så den får en fin form. Mindre skinkor kan med fördel nätas.

Skinkan binds upp så den får en fin form. Mindre skinkor kan med fördel nätas.

Spara för allt i världen i spadet. Det har fått en fans tastisk smak av julkryddorna.

Spara för allt i världen i spadet. Det har fått en fantastisk smak av julkryddorna.

Färdiggriljerad, ljummen och redo för avsmakning.

Färdiggriljerad, ljummen och redo för avsmakning.

Recept
Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Rimmat vildsvinslår (cirka 3-4 kilo)
Steksnöre för bindning
Stekpåse (följ instruktionerna på förpackningen)

Kryddmix

1 msk stött kryddpeppar
½ msk stött vitpeppar
½ msk stött svartpeppar
1 tsk stött nejlika
2 tsk mald ingefära
1 msk socker
½ msk salt
1 msk gelatinpulver

(lägg undan ½ msk av kryddmixen till griljering innan socker, salt och gelatinpulver blandas i)

Griljering

2 äggulor
2 msk slotts senap
2 msk farinsocker
½ msk av kryddmixen

 

 

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser