Björnunge räddades – men får den leva vidare?

ORSA(JJ). En övergiven björnunge räddades av en privatperson och fördes till Orsa björnpark. Men nu är frågan om ungen kommer att få leva vidare. - Det är goda chanser att den överlever om den får vara kvar här, vi har behov av nya avelshannar här i parken vi arbetar med formaliteter kring ansökan. Vi hoppas att vi får ett ja annars är det upp till polisen att besluta om avlivning, säger Pernilla Thalin, ansvarig för björnarna vid björnparken, till SVT Gävledala.

Innan björnungen fördes till björnparken hade den observerats av flera privatpersoner norr om Orsa. Den omkring fem månader gamla ungen får mjölkersättning och frukt i björnparken.

Både länsstyrelsen och naturvårdsverket har fått in en ansökan om att låta björnungen få leva vidare.
Thalin säger till SVT Gävledala att problemet är att det är oklart vad som hänt björnhonan och därför är det svårt för myndigheterna att besluta om att björnungen kan vara kvar i björnparken. Hon konstaterar dock att det inte heller är möjligt att släppa ut ungen i naturen igen.

AKTUELLT

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Ismans Yes – en spektakulär jaktmaskin

Ismans Yes har ett grundmurat ryckte som rådjursdrivare. Prestationerna under 2016 är häpnadsväckande med en seger i det stora Vegaprovet i Norge med den högsta poängen som noterats på den vackra ön utanför Brønnøysund vid Helgelandskusten. Hösten avslutades med en ny framgång med andraplatsen i Basset-SM på Öster Malma. Det var dessutom första gången Yes var i kontakt med dovvilt.

Resurser devalveras

Det finns ett inbyggt bekymmer och en underliggande föraktfull ton i att se vilt som skadedjur snarare än som resurs. Länsstyrelser har under flera år beståndsreglerat rovdjursstammarna i norr i smyg via frikostiga skyddsjaktsbeslut. Nu verkar det dock som om myndigheter och politiker gått för långt.

Vargen har kommit till paradiset

Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Annonser