Björnunge räddades – men får den leva vidare?

ORSA(JJ). En övergiven björnunge räddades av en privatperson och fördes till Orsa björnpark. Men nu är frågan om ungen kommer att få leva vidare. - Det är goda chanser att den överlever om den får vara kvar här, vi har behov av nya avelshannar här i parken vi arbetar med formaliteter kring ansökan. Vi hoppas att vi får ett ja annars är det upp till polisen att besluta om avlivning, säger Pernilla Thalin, ansvarig för björnarna vid björnparken, till SVT Gävledala.

Innan björnungen fördes till björnparken hade den observerats av flera privatpersoner norr om Orsa. Den omkring fem månader gamla ungen får mjölkersättning och frukt i björnparken.

Både länsstyrelsen och naturvårdsverket har fått in en ansökan om att låta björnungen få leva vidare.
Thalin säger till SVT Gävledala att problemet är att det är oklart vad som hänt björnhonan och därför är det svårt för myndigheterna att besluta om att björnungen kan vara kvar i björnparken. Hon konstaterar dock att det inte heller är möjligt att släppa ut ungen i naturen igen.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser