Björnunge får stanna i Orsa Björnpark

ORSA(JJ). Den övergivna björnunge som tagits om hand vid Orsa Björnpark får stanna kvar där. Detta står klart sedan Naturvårdsverket tagit beslut i ärendet.

Björnungen kom till Orsa Björnpark den 2 juni och var då svag, men har efterhand återhämtat sig. Vid Orsa Björnpark är man naturligtvis glada över att björnungen får bli kvar i parken.
Det här meddelar Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Beslutet Naturvårdsverket tagit innebär att Svenska Djurparksföreningen får dispositionsrätt på björnungen med placering i Orsa.
– I egenskap av koordinator för den Skandinaviska brunbjörnen anser jag att det är mycket glädjande och värdefullt att SDF och Orsa björnpark har fått ett nytt tillskott till djurparkspopulationen av brunbjörn. Brunbjörnsungen ”Liten” kommer bli ett värdefullt tillskott till den genetiska mångfalden inom den Skandinaviska björnpopulationen i våra djurparker eftersom detta möjliggör en ökad kompatibilitet med den vilda populationen vilket alltid är eftersträvansvärt. Om 3-4 år kommer han börja bidra med nytt”, säger Kenneth Ekvall, Koordinator Skandinavisk Brunbjörn, Svenska Djurparksföreninge, i ett pressmeddelande från Naturvårsdsverket.

Björnungen kommer till en början att ha ett eget hägn, men i framtiden kommer han att få sällskap av andra björnar.
Det här rapporterar Dala-Demokraten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser