Björnungarnas död JO-anmäls

Funäsdalen (JJ) Avlivningen av björnungarna i Funäsdalen rör upp känslor. Flera har JO-anmält hanteringen. Bland annat en Hedemorabo.

Det var på onsdagen som björnungarna – som övergetts av sin mamma sedan en ung skidåkare ramlat ner i björnidet – avlivades. Detta trots att Orsa björnpark sagt sig vara beredda att ta hand om ungarna.  
Nu har JO, justitieombudsmannen, fått ta emot flera JO-anmälningar. Bland annat har en Hedemorabo JO-anmält polismyndigheten i Dalarna för att de – enligt anmälan – vägrat lämna ut uppgifter om vem som fattade beslut om avlivning.  
Anmälan riktar sig i första hand  mot polisen i Jämtland/Härjedalen som var den myndighet som handlade ärendet.  
En annan JO-anmälare anmäler länsstyrelsens rovdjurshandläggare i Jämtland/Härjedalen då anmälaren anser att denne gjort sig skyldig till tjänstefel samt till att björnungarna led i onödan, skriver Dalarnas Tidningar.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser