Björnungarnas död JO-anmäls

Funäsdalen (JJ) Avlivningen av björnungarna i Funäsdalen rör upp känslor. Flera har JO-anmält hanteringen. Bland annat en Hedemorabo.

Det var på onsdagen som björnungarna – som övergetts av sin mamma sedan en ung skidåkare ramlat ner i björnidet – avlivades. Detta trots att Orsa björnpark sagt sig vara beredda att ta hand om ungarna.  
Nu har JO, justitieombudsmannen, fått ta emot flera JO-anmälningar. Bland annat har en Hedemorabo JO-anmält polismyndigheten i Dalarna för att de – enligt anmälan – vägrat lämna ut uppgifter om vem som fattade beslut om avlivning.  
Anmälan riktar sig i första hand  mot polisen i Jämtland/Härjedalen som var den myndighet som handlade ärendet.  
En annan JO-anmälare anmäler länsstyrelsens rovdjurshandläggare i Jämtland/Härjedalen då anmälaren anser att denne gjort sig skyldig till tjänstefel samt till att björnungarna led i onödan, skriver Dalarnas Tidningar.

AKTUELLT

Ruona Burman går till Naturskyddsföreningen

Stockholm (JJ) Chefen för länsstyrelsens naturvårdsenhet i Jämtland, Ruona Burman, har fått nytt jobb – på Naturskyddsföreningen. Nu ska hon jobba med natur- och miljöfrågor och det samiska urfolkets rättigheter.

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Annonser