Björntilldelning överklagas i Gävleborgs län

HÄLSINGLAND(JJ). Flera naturvårdsorganisationer i Gävleborgs län överklagar beslutet om årets tilldelning till björnjakten. De organisationer som överklagar menar att det är för många björnar som får fällas, de vill att tilldelningen ska ligga omkring 35 björnar istället för som nu 50 björnar.

De organisationer som står bakom överklagandet är Svenska rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen, Gävleborgs ornitologiska förening och Djurens rätt i Gävle-Sandviken.
Organisationerna menar bland annat att avskjutningen ökat kraftigt under 2000-talet och att det inte finns någon säker uppskattning av hur stor björnstammen egentligen är. 
Mot denna bakgrund menar de att den ökande avskjutningen inte motsvarar en adaptiv förvaltning.

Med anledning av osäkerheten kring hur många björnar det finns menar organisationerna att länsstyrelsen borde vara mer försiktig med tilldelningen till björnjakten.
Det aktuella överklagandet skickas vidare till Naturvårdsverket. 
Det här rapporterar Ljusdals-Posten.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser