Björntilldelning överklagas i Gävleborgs län

HÄLSINGLAND(JJ). Flera naturvårdsorganisationer i Gävleborgs län överklagar beslutet om årets tilldelning till björnjakten. De organisationer som överklagar menar att det är för många björnar som får fällas, de vill att tilldelningen ska ligga omkring 35 björnar istället för som nu 50 björnar.

De organisationer som står bakom överklagandet är Svenska rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen, Gävleborgs ornitologiska förening och Djurens rätt i Gävle-Sandviken.
Organisationerna menar bland annat att avskjutningen ökat kraftigt under 2000-talet och att det inte finns någon säker uppskattning av hur stor björnstammen egentligen är. 
Mot denna bakgrund menar de att den ökande avskjutningen inte motsvarar en adaptiv förvaltning.

Med anledning av osäkerheten kring hur många björnar det finns menar organisationerna att länsstyrelsen borde vara mer försiktig med tilldelningen till björnjakten.
Det aktuella överklagandet skickas vidare till Naturvårdsverket. 
Det här rapporterar Ljusdals-Posten.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser