Björnstammen verkar minska i Jämtlands län

ÖSTERSUND(JJ). Björnstammen verkar ha minskat under de senaste två åren i Jämtlands län. Men Svenska Jägareförbundet vill minska stammen ytterligare. – Jägareförbundet förespråkar en björnpopulation på ungefär 600-700 i länet. Just nu ligger antalet på runt 1000 björnar, säger Christer Zakrisson, på Svenska Jägareförbundet, till Länstidningen i Östersund.

Det är jägarna i länet som räknar björnarna de ser under första älgjaktveckan. Metoden är dock inte helt statistiskt säker. 
Zakrisson menar att björntätheten uppnått en högsta nivå i några områden. 

Antalet björnar som fällts har dock ökat sedan år 2007. Men Zakrisson menar att man måste skjuta något över 100 björnar per år för att minska stammen.
Det här rapporterar Länstidningen i Östersund.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Annonser