Björnstammen ska inventeras

Västernorrland(JJ) Nästa höst är förhoppningen att man ska kunna inventera björnstammen genom en så kallad spillningsinventering i Västernorrland och Jämtland.

Lars Wiklund, rovdjursförvaltare på länsstyrelsen, tror att det nu finns cirka 3 000 björnar.
Målsättningen för Västernorrland är 200 björnar. Det här rapporterar allehanda.se.

Genom de björnobservationer som görs av jägare, vilket jämförs med avskjutningen, så görs en bedömning av björnstammens storlek.
Bedömningen är att stammen varit ganska stabil senaste åren. Förhoppningen är att kunna göra en spillningsinventering nästa höst, vilket ger en mer precis bedömning av björnstammens storlek.

Men det är dyrt att genomföra och därför görs denna inventering sällan.
– Förra gången vi gjorde en sådan var 2004. Men nu bör Västernorrland och Jämtland stå på tur och då kan vi få medel för en inventering hösten 2015, säger Lars Wikland, rovdjursförvaltare på länsstyrelsen, till allehanda.se.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser