Björnstammen ökar i Västerbottens kustland

Dorotea (JJ) Björnstammen ökar vid kustlandet i Västerbotten, och minskar i södra Lappland. Men flest björnar finns fortfarande i Dorotea. Det visar en inventering som gjordes 2014 enligt Michael Schneider, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Det finns förhållandevis lite björn vid kustlandet, om man jämför med Dorotea, Bjurholm och Åsele, de tre kommuner som har flest björnar i länet. Men samtidigt som de i en inventering från 2014 kan se en minskning av björn i de björntätaste områdena så ökar björnstammen vid kustområdet.

– Enligt den inventering vi gjorde 2014 jämfört med den vi gjorde 2009 ser vi att björnstammen har ökat lite vid kusten medan den på andra ställen, som exempelvis Dorotea, har minskat. Samtidigt är det ganska många björnar i Dorotea jämfört med vid kusten, förklarar Michael Schneider, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen.

Vad är anledningarna till att björnstammen ökar vid kusten?

– Ungbjörnar vandrar iväg från honan och hemområdet för att etablera sig i nya områden och så länge du har en bra björnstam så kan du alltid få björnar till nya områden. Sedan finns det ett samband i Västerbotten mellan hur många björnar som finns och hur många björnar som skjuts i olika områden. Vid kustlandet är det ganska få björnar som har fällts de senaste åren, berättar Michael Schneider, till Lokaltidningen.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser