Björnstammen ökar i Västerbottens kustland

Dorotea (JJ) Björnstammen ökar vid kustlandet i Västerbotten, och minskar i södra Lappland. Men flest björnar finns fortfarande i Dorotea. Det visar en inventering som gjordes 2014 enligt Michael Schneider, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Västerbotten.

Det finns förhållandevis lite björn vid kustlandet, om man jämför med Dorotea, Bjurholm och Åsele, de tre kommuner som har flest björnar i länet. Men samtidigt som de i en inventering från 2014 kan se en minskning av björn i de björntätaste områdena så ökar björnstammen vid kustområdet.

– Enligt den inventering vi gjorde 2014 jämfört med den vi gjorde 2009 ser vi att björnstammen har ökat lite vid kusten medan den på andra ställen, som exempelvis Dorotea, har minskat. Samtidigt är det ganska många björnar i Dorotea jämfört med vid kusten, förklarar Michael Schneider, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen.

Vad är anledningarna till att björnstammen ökar vid kusten?

– Ungbjörnar vandrar iväg från honan och hemområdet för att etablera sig i nya områden och så länge du har en bra björnstam så kan du alltid få björnar till nya områden. Sedan finns det ett samband i Västerbotten mellan hur många björnar som finns och hur många björnar som skjuts i olika områden. Vid kustlandet är det ganska få björnar som har fällts de senaste åren, berättar Michael Schneider, till Lokaltidningen.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser