Björnspillningsinventering klar

Kungsbacka (JJ) Spillningsinventeringsresultatet för björn i Dalarna, Värmland och Gävleborg har presenterats. Totalt finns minst 441 björnar i dessa län.
Av alla de spillningsprov som analyserats har 441 olika björnindivider dykt upp. Foto: Per Jonson

Det är första gången sedan 2002 som spillningsinventering av björnstammen genomförs i länen. DNA-analyser visar att det finns minst – 218 björnar i Dalarna, 218 björnar i Gävleborg och fem björnar i Värmland. 

Den tidigare inventeringen som man använt sig av för att beräkna björnstammens storlek genomfördes 2001. Då hittades 383 individer i samma område.

materialet ska nu analyseras av björnforskaren Johan Kindman som ska beräkna den totala populationen i området genom att använda den statistiska fångst-återfångst metoden.

– Jag räknar med att ha ett preliminärt resultat i skiftet juni/juli som ska överlämnas till länsstyrelsen. De kommer sedan använda detta resultat i sin tilldelning för björnjakten, säger han.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser