Björnspårning med hund kan hjälpa renskötseln

JOKKMOKK(JJ). Renskötseln kan ha stor hjälp av att ha tillgång till hund som kan spåra björn. Detta hävdar forskaren Jens Karlsson, han var ledare på helgens utbildning för björhundsekipage för renskötare. Utbildningen anordnades i Nausta utanför Jokkmokk.

Kursen ska skapa möjligheter för samebyarna att kunna göra en dokumentation av björnskador. 
– Under kalvningen är det snöfritt på många håll och det är inte så lätt att se om det är en björn som varit framme och dräpt en renkalv för det är väldigt lite kvar. Men om man då har en tränad hund och kan dokumentera att det faktiskt finns björnspår där, kan länsstyrelsen få hjälp till ett underlag för ett eventuellt skyddsjaktsbeslut, säger Jens Karlsson till Sveriges Radio Sameradion.

Skulle det sedan bli så att det fattas ett beslut om skyddsjakt så har samebyn möjlighet att spåra upp den eller de björnar som gjort angreppet.
Även om Stig Persson, från Gällivare skogssameby, var nöjd med utbildningen så är han förtvivlad över att rovdjuren blir allt fler och att renskötseln nu är nära kollaps på många håll. Detta enligt Sveriges Radio Sameradion.
Han menar att man egentligen inte har tid att hålla på med spårningar, men att man är tvungna för att ha en chans att kunna fortsätta med renskötseln.
Det här rapporterar Oddasat.se

AKTUELLT

Annonser