Björnspårning med hund kan hjälpa renskötseln

JOKKMOKK(JJ). Renskötseln kan ha stor hjälp av att ha tillgång till hund som kan spåra björn. Detta hävdar forskaren Jens Karlsson, han var ledare på helgens utbildning för björhundsekipage för renskötare. Utbildningen anordnades i Nausta utanför Jokkmokk.

Kursen ska skapa möjligheter för samebyarna att kunna göra en dokumentation av björnskador. 
– Under kalvningen är det snöfritt på många håll och det är inte så lätt att se om det är en björn som varit framme och dräpt en renkalv för det är väldigt lite kvar. Men om man då har en tränad hund och kan dokumentera att det faktiskt finns björnspår där, kan länsstyrelsen få hjälp till ett underlag för ett eventuellt skyddsjaktsbeslut, säger Jens Karlsson till Sveriges Radio Sameradion.

Skulle det sedan bli så att det fattas ett beslut om skyddsjakt så har samebyn möjlighet att spåra upp den eller de björnar som gjort angreppet.
Även om Stig Persson, från Gällivare skogssameby, var nöjd med utbildningen så är han förtvivlad över att rovdjuren blir allt fler och att renskötseln nu är nära kollaps på många håll. Detta enligt Sveriges Radio Sameradion.
Han menar att man egentligen inte har tid att hålla på med spårningar, men att man är tvungna för att ha en chans att kunna fortsätta med renskötseln.
Det här rapporterar Oddasat.se

0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser