Björnspanarcafé i Svaningen en succé – ”fikat tog slut”

Svaningen (JJ) Inför stängningsdags på första dagens Björnspanarcafé i Svaningen kan arrangörsstaben konstatera att det blivit succé. – Fikat tog slut, säger Karin Nilsén Andersson.

De här glada damerna, Alli Brant, Marlene Sjödin, Elisabeth Nybacka och Ingrind Lysén, dök upp på Björnspanarcaféet och kunde berätta björnhistorier, Foto: Karin NIlsén Andersson och Gettyimages

Jaktjournalen berättade för ett par veckor sedan om byn Svaningen i Strömsunds kommun, där det är björntätt och människor åter runt och spanar efter björnar på våren.

Karin Nilsén Andersson fick idén att starta ett Björnspanarcafé, så att människor kan stanna till efter vägen och ta en fika och berätta om sina björnmöten. Hör intervjun med henne här här.

Det blev stort intresse i andra media efter Jaktjournalens webbradioinslag. Karin fick medverka i bland annat Radio Jämtland och Riksradions P4 Extra.

Caféet körs torsdag och fredag i bygdegården och första dagen var det stundtals fullt med folk.

50 personer samtidigt

– Ett tag var det nog 50 personer samtidigt här. Ingen björn har setts i dag men vi fick in rapporter om 13 björnobservationer under maj. En billast med besökare hade sett en kungsörn, en huggorm och en cyklist, de var nöjda, berättar Karin Nilsén Andersson.

Fikat tog slut och för att det ska räcka även under fredagen måste Karin och de andra arrangörerna i bygdegårdsföreningen handla och göra mer fika.

– Det dök också upp en journalist från Östersundsposten och då var vi fem kvinnor som berättade så hemska björnhistorier, att han tyckte att det var alldeles otroligt, konstaterar Karin Nilsén Andersson.

Svaningens Björnspanarcafé håller öppet under fredagen också, mellan klockan 13 och 21.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser