Björnskräck i Svaningen

Svaningen (JJ) Innevånarna i den jämtländska byn Svaningen vågar inte gå ut på kvällarna i rädsla för alla björnar som vaknat ur vintersömnen och rör sig ogenerat runt husen.

Sven Jönsson, Svaningen förlorade förra veckan en stor mängd torkad fisk som björnarna la beslag på. Sven Jönsson vill att myndigheterna ska tillstånd så att man kan skjuta bort en del av de närgångna björnarna. Enlig honom har björnarna invaderat byn, men myndigheterna bryr sig inte alls om de problem som finns i Svaningen. Länsstyrelsen i Jämtland har planer på att göra en spillningsinventering på björn kommande höst, men innan dess har man ingen bra information om hur många björnar som finns i länet. Enligt länsstyrelsen ska byborna vara noga med att inte ha någon mat kring husen som kan locka björnarna.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser