Björnskadorna ökar i Gävleborg

Söderhamn (JJ) Hittills i år har det anmälts dubbelt så många skador orsakade av björn i Gävleborg jämfört med 2014. Vanligast förekommande är det i Bollnäs, Rengsjö och Söderhamn.

Förra året anmäldes totalt åtta fall från slutet av sommaren och fram till årsskiftet. I år har det redan trillat in fem anmälningar enbart om skada på grödor i Gävleborg.

Likaså har den ersättning som betalas ut av länsstyrelsen ökat markant. Nästan 150 000 kronor har betalats ut till drabbade hittills.

– De har varit på allt från bikupor, som varit väldigt vanligt förekommande nu, till ensilageskador. Även får har tagits, säger Hans Blomgren, naturbevakare hos länsstyrelsen.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser