Björnräkning i Västernorrland

Örnsköldsvik (JJ) I höst ska björnspillning i Västernorrland samlas in för att ge en bild av hur många björnar det finns i länet.

– Det är jättebra att vi fått loss pengar till det här. Förra gången vi inventerade med DNA i spillning var 2004 och vi har legat på Naturvårdverket länge för att få göra det igen, säger vilthandläggaren Lars Wiklund vid länsstyrelsen i Västernorrland.

Förra gången björnarna inventerades på så sätt beräknades björnstammen i länet bestå av 160 djur, idag uppskattar man stammen till 200 djur.

Förutom antalet djur får man också en uppfattning av hur stammen fördelas över länet. Här finns också ett önskemål om att via jakten bryta en trend mot ökat antal djur vid kusten och att i stället ha fler djur i det mer glesbebodda inlandet.

Varje prov kostar ungefär 1 000 kronor att analysera vid ett speciellt laboratorium och projekten samordnas via Viltskadecenter.

– Får vi in 1 000 prov betyder det en kostnad på en miljon kronor. Det tycker jag egentligen är billigt, för resultatet kan vi sedan använda i flera år. Även i Jämtland ska inventering genomföras, skriver Örnsköldsviks Allehanda.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser