Björnpoolen ryckte ut och fällde björn

Hede (JJ) I morse fick Björnpoolen i Sveg ett samtal om att de sett en björn i Råndalen, väster om Hede. Ett par timmar senare var björnen skjuten efter bra hundarbete.

Med en rivstart rykte hundförarna Rasmus Boström och Henrik Lindqvist ut med sina hundar. Även björnpoolens grundare, Anders Lindqvist, följde med som passkytt.

Väl framme i Råndalen placerades passkyttar ut och Rasmus och Henrik släppte var sin hund på frisök i området där björnen tidigare befunnit sig.

Hundarna fann ganska snabbt spåret med björnen hade dragit iväg över en grusväg och även över en å. Men hundarna gav sig inte och när de passerat ån tog de också upp björnen.

I sakta gångstånd gick den undan och spänningen var naturligtvis den bästa tänkbara för björnjaktsintresserade. Men till slut gick den i pass hos Anders Lindqvist.

– Björne kom i sakta, sakta gångstånd och jag fick den på 10 meter. Jag sköt rakt i huvudet och den rullade runt och stannade framför fötterna, berättar Anders.

Björnen var en hona, vikten är okänd då den ännu inte är vägd. Björnen var den åttonde som Björnpoolen varit med och fällt.

– Det här är egentligen ett bra exempel på vad Björnpoolen kan ställa upp med. Vi har flera rutinerade hundförare med erfarna hundar som rycker ut till jaktlag, helt utan kostnad, när de sett björn och kanske själva saknar björnhundar, förklarar Anders.

Björnpoolen når du på tel 070-578 29 04 eller 076-824 94 33.

Grundaren av Björnpoolen, Anders Lindqvist, fick idag själv skjuta en björn när de ryckte ut till Råndalen, väster om Hede. Hundarna heter Hoss och Helga.
AKTUELLT

Så blir lojakten i Jämtland

Jämtland (JJ) Nu har länsstyrelsen i Jämtland beslutat hur årets licensjakt på lodjur blir. Bland annat delas länet upp i åtta olika jaktområden.

Ruona Burman går till Naturskyddsföreningen

Stockholm (JJ) Chefen för länsstyrelsens naturvårdsenhet i Jämtland, Ruona Burman, har fått nytt jobb – på Naturskyddsföreningen. Nu ska hon jobba med natur- och miljöfrågor och det samiska urfolkets rättigheter.

Annonser