Björnpoolen bakom sista björnen i Västerbotten

Dorotea (JJ) Nu på morgonen fälldes den sista björnen på tilldelningen i Västerbotten väster om Dorotea.

Björnjakten är avlyst i Västerbotten. Detta sedan den så kallade Björnhundspoolen i Västerbotten och Norrbotten fällde den sista björnen på tilldelningen.

Robert Salomonsson, Vilhelmina, Martin Ottosson och Peter Mårtensson, Åsele, kunde med gemensamma krafter avsluta årets björnjakt i Västerbotten. Martin Ottosson hade släppt sin gråhund Jack som skällde björn på Höglands älgjaktslags marker.

Robert och Peter befann sig i närheten och anslöt till området som ligger ovanför odlingsgränsen inom Dorotea kommun.

Efter ett tag lyckades björnen komma undan från Martins gråhund Jack. Men efter spårningsarbete av trion lyckades man hitta björnen igen och Martin kunde fälla den på gångstånd.

En hona med uppskattad vikt runt 60 kg.

Därmed är licensjakten på björn avslutad i Västerbotten. Även i fjol var det samma gäng som fällde sista björnen, då hette skytten Nathalie Jonsson.

– Vi är väldigt nöjda trots att vi åkt på skador på hundar. Nu åker jag bara hem och packar om väskorna för att sedan köra upp till Arvidsjaur i Norrbotten där det fortfarande finns björn kvar på tilldelningen. Där kommer jag att vara anträffbar dygnet runt om någon behöver hjälp, berättar Robert som tar med sig Nathalie och hela hundstallet.

Björnhundspoolen i Västerbotten/Norrbotten avslutade årets björnjakt med en björnhona. Fr v Robert Salomonsson, skytten Martin Ottosson och Peter Mårtensson.
AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser