Björnkvoten kunde inte fyllas!

Idre (JJ) Björnjakten är över och i renskötselområdet kunde inte kvoten fyllas. – De regler som gäller gör det omöjligt för oss att hinna skjuta de björnar som får fällas, säger Benny Jonsson i Idre nya sameby. När jakttiden på björn tog slut återstod tre av totalt åtta björnar att skjuta inom Idre sameby i Dalarna.

– Vi har inte kunnat fälla någon björn inom det stora område där enbart vi får jaga och av någon underlig anledning tillåts vi inte ha med gästjägare. Så vi har inte en chans att hinna fälla de björnar vi har rätt till, menar Benny.

Regelverk drabbar samebyn i Dalarna medan det är andra regler för samebyarna längre norröver. I samebyn finns det åtta jägare med examen som har rätt att jaga. Därtill har länsstyrelsen gett tillstånd till en hundförare med björnhund. Enligt Beny är det omöjligt att klara jakten utan gästjägare. Till renskötselområdet hör också de jaktmarker där andra jaktlag får jaga och det är där de fem björnarna fällts.

Enligt Stig-Åke Svensson, enhetschef på länsstyrelsens naturvårdsenheter,  uppfattas det längre norrut som en del problem med gästjägare hos samebyarna medan det i Dalarna är något som inte finns med i den skrivning som gjordes när man skrev avtalet med rennäringen 1998. Länsstyrelsen ska se över regelverket. Däremot kan Svensson inte lova någon förändring, skriver Falu-Kuriren.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser