Björnjaktsprofilerna 2017 – Först ut Roger Bäck

Kungsbacka (JJ) Nu på måndag, den 21 augusti, startar årets licensjakt på björn. Inom de sex nordligaste länen är 216 björnar tilldelade. Intresset är också på topp bland jägarna och allt fler duktiga hundekipage har specialiserat sig.

Plötsligt står björnen där… På måndag drar björnjakten igång. Foto: Istock

Flera län har fått höjda tilldelningar, i Västernorrland blev det nästan en fördubbling, från 22 till 40 björnar. Men i Norrbotten stoppade länsstyrelsen helt årets björnjakt till jägarnas stora besvikelse.

Varje dag fram till björnjaktpremiären kommer vi att presentera en aktuell björnjaktprofil. Gemensamt för alla är att de mer eller mindre lever för björnjakten. Tiden räknas före och efter björnjakten.

Vi har pratat med dessa profiler om hur de laddat upp och var de kommer att jaga. Vi har också diskuterat varför just björnjakten blivit deras stora intresse.

Roger Bäck jagar in nya hundar.

Roger Bäck Startar om

 

Ända sedan 1997 har björnjakten varit allt för Roger ”Ödemarksjägaren” Bäck. En entusiast som gjort sig känd både som björnjägare och artist som sjunger jägarlåtar. Den 21 augusti släpper han sina nya hundar i Nordvästra Jämtland.

Roger Bäck tillhör den ovanliga skaran av björnjägare som håller en låg profil. Han gör egentligen inte så stort väsen av sig, men han är ändå en av landets stora björnjaktsprofiler. I år räknar han dock inte med någon rekordavskjutning.

– Nej jag har varken Blixten eller Rajjo kvar, de var ett riktigt radarpar som jag haft många fantastiska jakter med. Nu startar jag om med unghundar, jag har en avkomma efter Blixten som heter Ödemarksjägarens Fisa som visat framfötterna och som det skjutits en björn för. Hon är bara 2,5 år så det ska bli spännande att se vart det bär iväg.

– Sedan har jag också en 14 månaders jämthundstik från Umalyckans kennel som är oprövad på björn. Men får jag en björn i backen är jag nöjd, säger Roger.

Ända sedan 1997 har Roger jagat björn på allvar, de tre första åren i Finland och därefter har han varit uppe i Jämtlandsfjällen. I höst firar han därmed 20 år som björnjägare.

– Jag jagar i väglöst land då man får springa mycket och det älskar jag. Björnjakten är inte enkel i dessa marker och jag har sett hur viktigt hundmaterialet är för att man ska lyckas.

Björnen är ett otroligt fascinerande vilt som jag blir imponerad av oavsett om jag ser den under jakt eller från bilen. Björnen är som en ande…

– Det som också fångar mig med björnjakten är när man lyckas fälla en björn på ståndskall för en unghund som man själv jagat in. Den känslan är det nog ingenting som slår, menar Roger.

– Spänningen ligger nog också i att björnen kan vara farlig, går något fel kan den faktiskt äta upp dig som en ”korv med bröd…”

Jaktjournalen kommer som vanligt att bevaka björnjakten med spännande rapporter på vår hemsida direkt från jägarna. Skicka ett mms med bild på björnen och nöjda jägare så ringer vi upp för att få ta del av jakten.
070-395 00 94, Holger Nilsson eller 070-744 18 21, Mikael Moilanen (spara numren nu) så ringer vi upp och tar storyn så fort vi hinner.

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser