Björnjaktsprofilen 1: Från sjuksängen till björnskogen

Lenåsen (JJ) Förra årets björnjakt var minst sagt en resa mellan himmel och helvete för Hans "Knuts Hans" Hansson, Lenåsen, Dalarna. Först fällde han en riktig storbjörn, några dagar senare attackerades han och skadades allvarligt när en stor björn anföll honom. I år gör 77-åringen comeback i björnskogen.

Hans "Knuts Hans" Hansson tillsammans med den bamsebjörn på 310 kilo han fällde förra året. Foto: Leif Andersson

– Målsättningen är att skjuta en björn för unghunden Lukas. Jag är 99,9 procent säker på att den tvååriga jämthunden kommer skälla björn, säger Knuts Hans när Jaktjournalen ringer upp honom.

Det har snart gått ett år sedan björnjakten då både Knuts Hans lyckades fälla en björn på 310 kilo och dagarna senare attackeras av en nästan lika stor rasande björnhanne. Björnen slet av huden på Knuts Hans huvud och krossade ena armen på honom, men den luttrade jägare behöll lugnet och läkarna på Mora Lasarett kunde sy ihop honom.

– Jag är fullt återställd nu. Faktum är att jag kunde vara med och jaga redan på okoberjakten i fjol. Jag sköt tre älgar för gammelhunden som det totalt sköts tolv älgar för. I början hade jag lite problem med avtryckarhanden. Nervtrådarna hade inte läkt ihop riktigt, men det löste sig efterhand.

Några större men efter olyckan har inte Knuts Hans och någon rädsla för björn finns inte.

– Jag var ute och spanade för några veckor sedan. Då kom två björnar i 150 kilos klassen emot mig. Under bråkdelen av sekund kände jag en viss ängslan men det gick över direkt. Det är lite intressant hur det funkar det där, säger han.

Årets björnjakt kommer äga rum runt Lenåsen. Viltvårdsområdet heter Boda Bingsjön. Knuts Hans tror att det kommer fällas björn under kommande jakt men jakttrycket i området har varit relativt omfattande de senaste åren.

– På två år har det skjutits 20 björnar i Rättviks kommun. Det påverkar beståndet, säger han.

Knuts Hans har lång jaktlig erfarenhet men har också studerat björn länge. När det kommer till björnförvaltning framhåller han vikten av samarbete.

– Förvaltningen fungerar inte om inte jägare och myndigheter samarbetar. Varför tar inte länsstyrelsen chansen att exempelvis utnyttja jägares uppsatta åtelkameror och lyssna på jägarna. Myndigheten hade fått värdefull information kring björnstammen. Jägarna vill ju inte skjuta sönder björnstammen utan förvalta den.

Är du prenumerant kan du logga in och läsa Knuts Hans egen berättelse från attacken, som Jaktjournalen publicerade förra hösten.

Klicka här >>

 

 

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser