Björnjaktsprofilen 1: Från sjuksängen till björnskogen

Lenåsen (JJ) Förra årets björnjakt var minst sagt en resa mellan himmel och helvete för Hans "Knuts Hans" Hansson, Lenåsen, Dalarna. Först fällde han en riktig storbjörn, några dagar senare attackerades han och skadades allvarligt när en stor björn anföll honom. I år gör 77-åringen comeback i björnskogen.

Hans "Knuts Hans" Hansson tillsammans med den bamsebjörn på 310 kilo han fällde förra året. Foto: Leif Andersson

– Målsättningen är att skjuta en björn för unghunden Lukas. Jag är 99,9 procent säker på att den tvååriga jämthunden kommer skälla björn, säger Knuts Hans när Jaktjournalen ringer upp honom.

Det har snart gått ett år sedan björnjakten då både Knuts Hans lyckades fälla en björn på 310 kilo och dagarna senare attackeras av en nästan lika stor rasande björnhanne. Björnen slet av huden på Knuts Hans huvud och krossade ena armen på honom, men den luttrade jägare behöll lugnet och läkarna på Mora Lasarett kunde sy ihop honom.

– Jag är fullt återställd nu. Faktum är att jag kunde vara med och jaga redan på okoberjakten i fjol. Jag sköt tre älgar för gammelhunden som det totalt sköts tolv älgar för. I början hade jag lite problem med avtryckarhanden. Nervtrådarna hade inte läkt ihop riktigt, men det löste sig efterhand.

Några större men efter olyckan har inte Knuts Hans och någon rädsla för björn finns inte.

– Jag var ute och spanade för några veckor sedan. Då kom två björnar i 150 kilos klassen emot mig. Under bråkdelen av sekund kände jag en viss ängslan men det gick över direkt. Det är lite intressant hur det funkar det där, säger han.

Årets björnjakt kommer äga rum runt Lenåsen. Viltvårdsområdet heter Boda Bingsjön. Knuts Hans tror att det kommer fällas björn under kommande jakt men jakttrycket i området har varit relativt omfattande de senaste åren.

– På två år har det skjutits 20 björnar i Rättviks kommun. Det påverkar beståndet, säger han.

Knuts Hans har lång jaktlig erfarenhet men har också studerat björn länge. När det kommer till björnförvaltning framhåller han vikten av samarbete.

– Förvaltningen fungerar inte om inte jägare och myndigheter samarbetar. Varför tar inte länsstyrelsen chansen att exempelvis utnyttja jägares uppsatta åtelkameror och lyssna på jägarna. Myndigheten hade fått värdefull information kring björnstammen. Jägarna vill ju inte skjuta sönder björnstammen utan förvalta den.

Är du prenumerant kan du logga in och läsa Knuts Hans egen berättelse från attacken, som Jaktjournalen publicerade förra hösten.

Klicka här >>

 

 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser