Björnjaktsprofilen 3: Jimmy – jagar numera utan stress

Borlänge (JJ) Jimmie Mårtensson har jagat björn i 14 år. Numera koncentrerar han sig på hemmamarken och tillsammans med goda vänner. – Det ska vara roligt att jaga och inte så kravfullt, säger han.

Jimmie Mårtensson har jagat björn i många år. Numera tar han det lugnt och fokuserar på att först och främst ha roligt med kompisarna. Foto: Privat

Jimmie Mårtensson, Borlänge är ingen duvunge direkt. Han driver tillsammans med sin fru uppfödning av tysk jaktterrier och östsibirisk laika och har lyckats riktigt bra med båda raserna. När björnjakten drog i gång på allvar var han också relativt snabbt ute och skaffade plotthundar.

– Förr tyckte man det var så himla svårt att jaga björn så man orkade inte. Det var egentligen först när Rasmus Boström började jaga med plotthundar jag förstod att man kunde lyckas. Då ökade intresset rejält.

Under flera år kajkade Jimmie runt i björnlänen med sina hundar och jagade björn från premiären till dess jakttiden tog slut.

– Vi var ju inte så många aktiva, så jakttiden var en och en halv månad lång. I dag kan jakten vara över samma dag den börjar.

Enligt Jimmie blir det svårare och svårare att motivera all den tid man lägger ner på att få fram en bra hund. Men eftersom han har både en egen fungerande plotthund samt äger en ihop med Johan Öhman, så fortsätter han jaga.

– Nu fokuserar vi bara på att ha kul ihop. Vi kommer vara ett litet gäng kompisar som drar upp till Svartnäs där jag har en stuga. Förhoppningen är naturligtvis att vi ska ha bra jakt, men blir det ingen utdelning vet jag att vi kommer ha roligt än då. Förväntningarna är lägre ställda nu för tiden.

Som tyskterrierägare kan inte Jimmie hålla sig. Med på björnjakten kommer även ungtiken Eva hänga med. Hon har redan skällt björn.

– Det hade varit nåt att få skjuta en björn för en tysk från den egna uppfödningen.

Jaktjournalen kommer som vanligt att bevaka björnjakten med spännande rapporter på vår hemsida direkt från jägarna. Skicka ett mms med bild på björnen och nöjda jägare så ringer vi upp för att få ta del av jakten.

Skicka till: 070-395 00 94, Holger Nilsson eller 070-744 18 21, Mikael Moilanen.

AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser