Björnjaktsprofilen 3: Frank startar på egen camp

Hudiksvall (JJ) Björnjägaren och björnhundsuppfödaren Per Frank, Hudiksvall, startar årets björnjakt på sin jakt- och fiskecamp Stensjö Vildmark, ett par mil nordväst om Ånge i Västernorrland.

Per Frank jagar björn med gråhundar och startar på egna campen i Västernorrland.

Hallå Per, hur ser planerna ut inför björnjaktspremiären nu den 21:a?

– Allt känns bra. Vid premiären och fram till den 24 augusti har jag 20 betalande gäster på campen. Vi kommer att vara fem olika hundförare så det ska nog hända grejer.
– Vi ska jaga på totalt 4 200 hektar och går det utanför markerna har vi diskussion med grannarna. Länsstyrelsen har haft mycket problem i området och varit och försökt köra undan björnar från Byberget som ligger en bit bort. Förmodligen har det varit 5-7 björnar i byn som nu verkar ha dragit sig upp mot höjdlägena och vår camp, vi har i alla fall sett mycket spår.

Hur har du det med dina egna hundar i år?

– Tack bra. Jag kommer att jaga med fyra gråhundar, två från min egen uppfödning och kennel, Björnjägarens Estell och Pigge, samt Rävas Ari och Cilla. Ari är mest rutinerad och honom är det skjutet sju björnar för och Cilla har varit med om fyra björnar.

– Totalt är det skjutet ett 25 tal björnar efter hundar från kenneln, inklusive mina egna.

Hur länge har björnjakten fascinerat dig?

– Från 2006 har jag satsat på björnjakt, sedan dess har jag själv lyckats skjuta 14 björnar och nu hoppas jag på fler.

Hur ser din björnjaktsplanering ut efter de första dagarna på campen?

– Jag fortsätter nog på campen fram till månadsskiftet. Då upphör jakten i detta område. Länsstyrelsen vill att fem björnar ska skjutas mellan E4:an och kusten, de får på sig fram till den 16 september då tilldelningen kommer tillbaka hos oss. Sedan hade jag kunnat åka till Gävleborg och jaga, men det är en liten tilldelning och många duktiga jägare så jag drar nog upp till Gällivare istället. Jag har många valpköpare runt i landet som jagar björn med sina hundar dit jag är välkommen. Vi får se vad som händer.

Vad är den bästa björnjakten för dig?

– Jag vill släppa hunden på fritt sök och är inte så förtjust på att åka omkring och släppa på synobsar. Sedan är det framför allt samarbetet med hunden som lockar mig. Björnen är klok och smart, en riktig utmaning och klarar man det tillsammans med en bra hundjakt är jag mycket nöjd, hävdar Per Frank.

Har du bilder från årets björnjakt, skicka MMS till Jaktjournalen, 070-395 00 94, så ringer vi upp.

AKTUELLT

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Kolgrillad älgfilé

Numera tar grillsäsongen aldrig slut. Låt inte den fina älgfilén bli liggande i frysen och i värsta fall bortglömd. Med en god marinad och ett dygn i kylen är en mör älgfilé något av det godaste man kan låta vända på kolgrillen. Låt inga andra smaker konkurrera med den suveränt goda älgfilén, servera med en

Crut – en ståndhund av rang

När jämthunden Älgtjärnets Crut släpps lös i skogen är chansen till ståndskall rejält hög. Han har aldrig misslyckats på ett jaktprov och med tio förstapris på tio starter har han en meritlista som många bara drömmer om.

Redolfi EOS Steel

Gyttorp lanserar flera modeller från Redolfi Armi. Hagelbockar för jakt, sporting och lerduveskytte. Bockarna finns i Light, Steel och Sporting. Light och Steel finns i kaliber 12 och 20. Sporting i kaliber 12. Jaktjournalen har testat modellen Redolfi EOS Steel, som har tydliga influenser från traditionell italiensk tillverkning av hagelbockar.

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Annonser