Björnjaktsprofilen 3: Frank startar på egen camp

Hudiksvall (JJ) Björnjägaren och björnhundsuppfödaren Per Frank, Hudiksvall, startar årets björnjakt på sin jakt- och fiskecamp Stensjö Vildmark, ett par mil nordväst om Ånge i Västernorrland.

Per Frank jagar björn med gråhundar och startar på egna campen i Västernorrland.

Hallå Per, hur ser planerna ut inför björnjaktspremiären nu den 21:a?

– Allt känns bra. Vid premiären och fram till den 24 augusti har jag 20 betalande gäster på campen. Vi kommer att vara fem olika hundförare så det ska nog hända grejer.
– Vi ska jaga på totalt 4 200 hektar och går det utanför markerna har vi diskussion med grannarna. Länsstyrelsen har haft mycket problem i området och varit och försökt köra undan björnar från Byberget som ligger en bit bort. Förmodligen har det varit 5-7 björnar i byn som nu verkar ha dragit sig upp mot höjdlägena och vår camp, vi har i alla fall sett mycket spår.

Hur har du det med dina egna hundar i år?

– Tack bra. Jag kommer att jaga med fyra gråhundar, två från min egen uppfödning och kennel, Björnjägarens Estell och Pigge, samt Rävas Ari och Cilla. Ari är mest rutinerad och honom är det skjutet sju björnar för och Cilla har varit med om fyra björnar.

– Totalt är det skjutet ett 25 tal björnar efter hundar från kenneln, inklusive mina egna.

Hur länge har björnjakten fascinerat dig?

– Från 2006 har jag satsat på björnjakt, sedan dess har jag själv lyckats skjuta 14 björnar och nu hoppas jag på fler.

Hur ser din björnjaktsplanering ut efter de första dagarna på campen?

– Jag fortsätter nog på campen fram till månadsskiftet. Då upphör jakten i detta område. Länsstyrelsen vill att fem björnar ska skjutas mellan E4:an och kusten, de får på sig fram till den 16 september då tilldelningen kommer tillbaka hos oss. Sedan hade jag kunnat åka till Gävleborg och jaga, men det är en liten tilldelning och många duktiga jägare så jag drar nog upp till Gällivare istället. Jag har många valpköpare runt i landet som jagar björn med sina hundar dit jag är välkommen. Vi får se vad som händer.

Vad är den bästa björnjakten för dig?

– Jag vill släppa hunden på fritt sök och är inte så förtjust på att åka omkring och släppa på synobsar. Sedan är det framför allt samarbetet med hunden som lockar mig. Björnen är klok och smart, en riktig utmaning och klarar man det tillsammans med en bra hundjakt är jag mycket nöjd, hävdar Per Frank.

Har du bilder från årets björnjakt, skicka MMS till Jaktjournalen, 070-395 00 94, så ringer vi upp.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser